Kultura
0

Maštovitost i sloboda Marije Joao (video)

Sarajevo-x.com
Brazilski repertoar, vrhunski scenski performans, neočekivana muzička rješenja, maštovitost, sloboda i humor. Sve to možete očekivati na koncertu koji će portugalska diva Maria Joao održati 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru u okviru 11. Jazz Festa Sarajevo 2007.

Muzički kritičari vole podcrtavati kako je Maria razvila vlastiti jezik, koji podsjeća na zvuk afričkih dijalekata. Riječima bez značenja, što ih ponekad smišlja neposredno na sceni, duboko proživljenim i emotivnim izvedbama upotpunjuje nastupe dajući im neodoljivu notu.

“Spajam elemente koji pripadaju mom zvukovnom svijetu, audio svijetu, ono što čujem na cesti ili prigodom obavljanja raznih poslova, ono što me dojmi prilikom slušanja ploča. Spajajući sve to, dogodi se nešto novo", objašnjava Maria Joao čiju interpretaciju odlikuju dinamika, neočekivana rješenja, maštovitost, sloboda i humor.

Najbolja preporuka za njezin koncert svakako je napis iz jednog magazina koji je najavljujući koncert Marije Joao objavio: "Marijin je nastup dragulj koji ne smijete propustiti."