{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Masakr u Dvoru na Uni: Plavi šljemovi su bili svjedoci masakra i nisu ga zaustavili

17.8.2015. u 14:31
23
73
Masakr u Dvoru na Uni: Plavi šljemovi su bili svjedoci masakra i nisu ga zaustavili
23
Danas je u prostorijama Akademije scenskih umjetnosti održana panel diskusija sa ekipom filma "Masakr u Dvoru" u režiji danskih reditelja Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda.
"Masakr u Dvoru" govori o zločinu u Dvoru na Uni, temi koja zapravo nikad nije tretirana. Plavi šljemovi bili su svjedoci masakra i nisu imali mandat da interveniraju i to zaustave - poruka je ovog filma.

Na svega nekoliko metara od kampa danske vojske pri snagama Ujedinjenih Nacija u Dvoru, Hrvatska, devet osoba sa invaliditetom, Srba i Hrvata, hladnokrvno je ubila skupina neidentifikovanih muškaraca osmog avgusta 1995.

Danski vojnici u kampu Dannevirke dobili su zadatak od Ujedinjenih Nacija da nadziru primirje između Srba i Hrvata. Upotreba oružja bila im je dozvoljena isključivo u samoodbrani. U ljeto 1995., hrvatska vojska je prekršila primirje, te je otprilike 250.000 Srba bilo primorano na bijeg tokom vojne operacije Oluja.

Kada je primirje prekršeno, danskim vojnicima naređeno je da ostanu u svom kampu te da se ne miješaju u razmjenu vatre. U tom trenutku je ključna odluka o eventualnoj intervenciji spala samo na jednog danskog oficira - izdati naredbu za paljbu ili slijediti naredbu UN-a i ne miješati se.

Ovaj je film prikazan u okviru programa "1995-2015 - Suočavanje s prošlošću", a pored njega, tu su i dokumentarni filmovi "Glasovi Srebrenice" i "Diplomata", koji se bave pitanjima ljudskih prava i sjećanjima.

Sva tri dokumentarna filma se bave događajima iz 1995. godine, vrlo značajne godine u kojoj se desila operacija "Oluja", genocid u Srebrenici i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Film "5 minuta - Masakr u Dvoru" prati bivšeg komandira Kolda na njegovom putovanju natrag u Hrvatsku - na mjesto gdje je dvadeset godina ranije bio primoran da donese najvažniju odluku u svom životu. Na tom mjestu suočava se sa svojom prošlošću, teškom odlukom, sa nekadašnjim komandirima zaraćenih strana i sa rodbinom žrtava. Primoran je da ponovo potraži odgovore na teška pitanja: da li je mogao zaustaviti masakr, da li je uopšte imao izbora, i da li je i on, zajedno sa danskim vojnicima i poginulim civilima zapravo iznevjeren od Ujedinjenih Nacija?

Georg Larsen je rođen 1968. godine. Radi za Dansku državnu televiziju. Samouki je scenarist i reditelj dokumentarnih filmova. U svojim filmskim uratcima se uglavnom bavi temom ratova i sukoba, uglavnom onih na Srednjem istoku.

Kasper Vedsmand završio je žurnalistiku 2010. godine i od tada radi kao istraživački novinar za novine i TV. Korežirao je svoj debitantski film "15 minuta – Masakr u dvoru" zajedno sa Georgom Larsenom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: