Promocija u Zenici
164

Martina Mlinarević: Knjiga "Huzur" pomogla je drugim ženama da spase svoj život

Piše: E. M.
Martina Mlinarević (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Martina Mlinarević večeras je u prepunom Multiplexu Ekran promovisala svoju knjigu "Huzur" koja predstavlja njen dnevnik borbe protiv karcinoma dojke, a večerašnja promocija knjige u Zenici njena je pobjeda.

Zenički Multiplex Ekran bio je premali da primi sve prisutne koji su došli na promociju "Huzura", a iako se radi o knjizi koja je više namijenjena ženama, promociji je prisustvovao i veliki broj muškaraca. Pisac i večerašnji moderator Mirza Begović je kazao da je pročitao knjigu "Huzur" o kojoj ima samo riječi hvale.

Mlinarević je u uvodnom obraćanju prisutnima kazala kako je doživjela da "osvane gola" u medijima aludirajući na naslovnicu novina u kojim je govorila o karcinomu dojke i svojoj borbi.

"Priča je pronašla mene, a knjiga nije imala ni plan da postane knjiga. Ona je u formi mojih dnevničkih zapisa s Facebooka i pisana je u hronološkim trenucima od saznanja bolesti, operacije i terapija koje sam prošla u proteklom periodu. Godinama pišem o svemu, masa mojih tekstova izaziva reakcije, ali ovo o bolesti i svom razdoblju i preseljenju s malim djetetom naišlo je na ekstremne reakcije i shvatila sam da je potrebno govoriti o tome, ali i ukoričiti i imati na jednom mjestu", kazala je Mlinarević.

Dodala je da je knjiga pomogla osim njoj i drugim osobama u brojnim životnim bitkama. Sretna je što je na poseban način došla do žena koje su saznale za svoj karcinom i to je nešto što je posebno ispunjava i predstavlja najveću nagradu.

"Najveća nagrada za mene je kada saznate da se pomogli nekome da spasi svoj život u određenom trenutku od nečega što je postala prijetnja", dodala je Mlinarević.

Naziv knjige "Huzur" nastao je kada je slušala intervju Orhana Pamuka koji je više puta ponavljao ovu riječ. Dok je bila bolesna, često joj je kroz glavu prolazila turska riječ huzur koja ima značenje mira u svim segmentima ljudskog života.

Promociji je prisustvovala i Zeničanka Hana Kazazović koja je dala svoje mišljenje o knjizi i koja je posebna osoba i prijateljica Mlinarević.

Nakon promocije knjige uslijedilo je neformalno druženje uz potpisivanje naslovnice "Huzura" te fotografisanje i razgovor s posjetiteljima koji su svojim odzivom iznenadili i ovu autoricu.