Huzur u NP-u
1.1k

Martina Mlinarević kao heroina u novoj predstavi, premijera u petak u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak, 7. februara, od 20 sati premijerno će biti odigrana predstava "Huzur" autorice Martine Mlinarević, pod rediteljskom palicom slovenske rediteljice Alme Lapajne.

Rediteljica Alma Lapajne ističe kako predstava Huzur donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti.

"Huzur Martine Mlinarević je dnevnik bitke žene s karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje istinom. On je napisan s puno bola, strasti, afirmacije i istine žene kao takve. Poruke predstave Huzur su snažne. Huzur ustvari nije stanje. Huzur je dinamičan proces traženja i to nam se događa čitav život, kao što je identitet, jer se mijenja društvo i naši pogledi se mijenjaju. Osnovne linije gdje je postavljena aktualizacija su glavni lik Martina kao junak, zatim antijunak može i alterego ili glas naroda, persona otac koji potvrđuje kćerku u slobodi. Majka je potvrđuje u spolu i ljekar, što je veoma važno u toj priči, koji u BiH mnogo puta ne može da realizira svoju Hipokratovu zakletvu", objasnila je rediteljica.

Ona naglašava da je tema kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja prožimaju predstavu, kako ističe, zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Naglasila je kako ovaj proces na sceni nose glumci, jer oni progovaraju o položaju žene i antropologiji spola u BiH i na Balkanu.

Ajla Hamzić, koja je utjelovila lik Martine Mlinarević na pozornici kaže kako je ponosna što igra ulogu jedne vrlo hrabre i snažne žene.

"Položaj žene je mnogo bolji nego što je to bilo prije. Međutim, ono o čemu govori Martina je da trebamo svoj glas pustiti još jače, da ga se ne bojimo", kaže Hamzić. Navodi kako se često u društvu i danas čuju rečenice 'šuti' i pazi šta će narod reći.

"To su neke dvije stvari koje nas prate stalno u životu. Ona je hrabra i vrlo jasno i iskreno govori o tome kako se osjeća i zbog toga vrlo često dolazi i do osude od društva. Jedna njena karakteristika je da je sebična, ona prvenstveno voli samu sebe, ali ja smatram da ne možemo voljeti druge ljude ako ne volimo prije svega sami sebe. Njena blizina smrti je stalno tjera u tu borbu za život. Prvenstveno, njena kćerka je veliki motiv, njena porodica i prijatelji. Ona vrlo iskreno i otvoreno daje svima svoje mišljenje i stav i na tome joj mnogi zamjeraju, ali samim tim ona uživa u životu, ona se oslobodila", pojasnila je Hamzić. Ističe da je iz ovog procesa zaključila kako se za dolazak do slobode ne treba bojati biti iskren da bi nas drugi poštovali.

Fatima Kazazić Obad, koja igra lik Marine Mlinarević u videoartu, odnosno u filmskoj eksplikaciji, kaže kako je za nju ovaj proces bio čaroban, jer je prvi put sama imala priliku raditi s većim djelima ansambla i doživjeti i nevjerovatno iskustvo.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Mi koristimo Martinu Mlinarević kao heroinu. Ona je u stalnoj borbi života i smrti i stalno pliva između to dvoje, ali uspijeva ostati jaka i snažna i uspijeva pobijediti sve to na svoje načine, jer ona je čvrsta i jaka Hercegovka, kao kamen. Mislim da je važna poruka predstave u smislu da ako barem jedna žena nakon ove predstave ode samovoljno na pregled i ispita svoje tijelo, mi smo uspjeli. Znam da će na predstavi biti i žena koje su pobijedile rak i koje u sebi nose rak, a ne znaju. Ovo je tema i predstava koja se trebala desiti ne samo u ovom gradu, nego cijeloj državi", poručila je Kazazić Obad.

Šerif Aljić, koji tumači lik Martininog oca, kaže kako je velika odgovornost iznijeti ovu predstavu, iako je rediteljica vrhunski posložila sve do posljednjeg detalja.

"Sve više su porodice u rasulu, a to je osnovna ćelija društva u kojoj otac ima važnu ulogu", kaže Aljić koji je, kako ističe, ponosan što je dio jedne važne priče koju će prenijeti široj publici.

Umjetnički direktor Emir Spahić naglašava kao je ovo aktuelna tema i kako se nada da će predstava imati barem upola smisla koliko je imala Martinina knjiga Huzur.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović ističe kako kroz samu predstavu Martina potencira da je nemoguće ugoditi čitavom društvu i čitavoj zajednici.

"Ovo nije predstava o Martini ni o njenom društvenom i političkom angažmanu, već o borbi jedne žene s bolešću. To što je kontroverzna ličnost nije bilo razlog ni za ni protiv da radimo predstavu, već isključivo umjetnički i estetski razlozi sadržani u toj knjizi", zaključio je Mujkanović.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Prva repriza predstave je već narednog dana 8. februara, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. februara od 20 sati.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 10 KM i mogu se nabaviti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati.