Raznovrstan raspored
0

Mart u Narodnom pozorištu Mostar u znaku sjajnih predstava

E. Sk.
U Narodnom pozorištu u Mostaru i ovaj mjesec je gust i raznovrstan raspored.

Već sutra, 5. marta, ansambl Narodnog pozorišta Mostar gostuje u Narodnom pozorištu u Sarajevu s predstavom "Huzur" autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, koja će biti odigrana u 19:30 sati.

Predstava "Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Dan kasnije, u petak 6. marta predstava "Huzur" će biti odigrana i na Velikoj sceni NPM-a s početkom u 20 sati.

Narodno pozorište Kikinda u četvrtak, 12. marta gostovat će u NPM-u sa predstavom "Smrt čoveka na Balkanu" autora i reditelja Miroslava Momčilovića, koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati. "Smrt čoveka na Balkanu" je priča o usamljenom kompozitoru koji se ubio pred web kamerom svog računara. Privučeni pucnjem u stan dolaze njegove komšije i tu čekaju da stignu hitna pomoć i policija. Sve vrijeme ih snima web kamera, ali oni toga u početku nisu svjesni. Dok čekaju, vrijeme prekraćuju tako što piju, jedu i igraju šah.

Evociraju uspomene na njega, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako ne mogu da se sjete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi ton kada shvate da je kamera na računaru uključena i da ih svo vrijeme snima. Tada se polako otkriva ličnost pokojnika, kao i šira, satirična slika našeg društva.

U petak, 20. marta u 20 sati na repertoaru NPM-a je predstava "Ne igraj na Engleze" Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva, kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva, Paun, Piksi i Bule čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Svjetski dan pozorišta tradicionalno se obilježava u Narodnom pozorištu u Mostaru, te će i ove godine povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, u petak 27. marta u 20 sati biti odigrana predstava "Alfa Beta" E.A. Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, na koju je ulaz besplatan. U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Nakon gostovanja u Ljubuškom, Trebinju, Živinicama, Zvorniku i Bijeljini, krajem mjeseca marta dio ansambla NPM-a koji igra u koprodukcijskoj predstavi "Identitluk" nastaloj prema motivima Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, kreće na drugu malu turneju koja podrazumijeva gostovanja u Cazinu, Bihaću, Prijedoru i Banjoj Luci. Predstava "Identitluk" ostvarila je nevjerovatan uspjeh kod publike čija je srca osvojila.