{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Marko Kusmuk se izložbom "Spoznaja" predstavio njemačkoj publici u Lajpcigu

F
FENA
11.2.2019. u 11:20
13
1
Marko Kusmuk se izložbom "Spoznaja" predstavio njemačkoj publici u Lajpcigu
13
Marko Kusmuk se izložbom "Spoznaja" predstavio njemačkoj publici u Lajpcigu
Mario Kusmuk (Foto: Privatni arhiv)
Akademski likovni umjetnik iz Sarajeva Marko Kusmuk predstavio se njemačkoj publici 15. samostalnom izložbom pod nazivom "Spoznaja" koja je postavljena u Internacionalnom umjetničkom centru Spineraj u Lajpcigu.
Tamošnjoj se likovnoj sceni predstavio s 15 radova od kojih su pet ulja na platnu, a deset crteži.

U razgovoru za Fenu Kusmuk ističe da je Lajpcig istaknuti centar umjetnosti gdje je smješten kompleks stare fabrike pamuka Spineraj od 10 hektara enterijera i preuređen u 20 galerija, umjetničkih organizacija, rezidens programa i veliki broj ateljea u kojima umjetnici iz velikog broja zemalja stvaraju.

"Bilo mi je zadovoljstvo da je otvaranje moje izložbe bilo u okviru godišnjeg događaja "Rundgand" gdje kroz Spineraj prođe od 5 do 10 hiljada ljudi. Njemačka ima jedan jak sistem u okviru kojeg funkcioniše vizuelna umjetnost, a umjetnici su ovdje definitivno prave zvijezde", ocijenio je on.

Za crtež pod nazivom "Surditas" Kusmuk je početkom ove godine je dobio prvu nagradu Fondacije "Vladimir Veličković", a isti je crtež izložen i u Lajpcigu.

"Prva nagrada za mene je velika satisfakcija koja će me sigurno u narednom periodu zadržati na crtežima i radu na ovim studijama kojima sam se bavio u prethodnoj godini", naglasio je ovaj umjetnik.

Govoreći o motivima svojih radova, Kusmuk naglašava da je ljudski lik najkompleksniji oblik koji postoji i svojom formom, bojom, materijalizacijom te proporcijama predstavlja umjetniku težak zadatak, ali i veliki izazov.

"Kada ga dobro savladamo naš izazov se mijenja, cilj nije samo istinski prenijeti ono što vidimo već mijenjati viđeno i kroz njega graditi svoj rukopis. Djeluje jednostavno, ali to je zadatak koji ispunjavamo kroz cijeli život i kroz njega se mijenjamo", istakao je.

Podvlači da izuzetno cijeni dobro poznavanje klasične tehnike, navodeći da kada se one dobro savladaju otvaraju se neke nove mogućnosti uključivanja drugih tehnika i eksperimentisanja za novim mogućnostima.

"Dovesti sliku ili crtež do momenta kada ostaje nedoumica kako je postignut određeni detalj ili cijeli rad je zapravo pokazatelj da nas i takva vrsta eksperimentisanja pokreće i predstavlja jednu vrstu inspiracije", mišljenja je Kusmuk.

Marko Kusmuk završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao na Accademia di Belle Arti u Rimu, a doktorske umjetničke studije završio na Fakultetu za umjetnost i dizajn u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: