S najvišom ocjenom
70

Mario Drmać postao prvi lutkarski reditelj u Bosni i Hercegovini

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Mario Drmać, umjetnik koji je mnogima uljepšao djetinjstvo svojim emisijama, postao je prvi lutkarski reditelj u Bosni i Hercegovini.

Pozorište mladih Sarajevo, u kojem Drmać inače radi, objavilo je sretnu vijest da je on jučer na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku magistrirao s najvišom ocjenom na smjeru lutkarska režija.

"Kolektiv Pozorišta mladih čestita našem Mariju na velikom uspjehu kojim je postao prvi lutkarski reditelj u BiH", poručili su.

Inače, njegova magistarska predstava "Olovni vojnik" je na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Nastala je prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Drmać je ranije na press konferenciji kazao kako ova Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke, ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Oni su mladi koji se zaljubljuju otkrivajući zajedničke čari ljubavi prema igračkama.

Uloge u "Olovnom vojniku" su ostvarili: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde-Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

Mlađe generacije Drmaća prepoznaju po emisijama "Idemo dalje", "Hugo", "Lutkokaz" itd. Nemoguće je nabrojati sve predstave u kojima je Drmać briljirao. Samo neke od njih su: "Hamlet", "Omer i Merima", "Legenda o Ali Paši", "Dugo putovanje u noć"... Naravno, tu su i brojni filmovi: "Go West", "Remake", "Nafaka", "Ritam života" "Slunjska brda, život ili smrt" itd.