Ljetne večeri
204

Mario Drmać i Belma Lizde-Kurt impresionirali Zeničane predstavom "Trg ratnika"

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Pod rediteljskom palicom DIne Mustafića večeras je u sklopu druge večeri Ljetnih večeri Studija Teatar izvedena predstava "Trg ratnika" koja je nagrađena velikim aplauzom zeničke publike.

Odlična drama "Trg ratnika" izvedena je večeras u dvorišu Doma armije u Zenici pod otvorenim nebom, a više od 200 gledalaca uživalo je u predstavi koja nudi precizan portret žrtava. Kako je to opisano, predstava sve gledatelje tjera da ismiju svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjere onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, naučenu iz križaljki, a koja kaže - "Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana".

Upravo večerašnja predstava u kojoj Mario Drmać i Belma Lizde-Kurt glume, dala je odgovre na brojna pitanja, a zauzvrat je nagrađena velikim aplauzom.

Drmać je nakon predstavke kazao da je predstava stara 15 godina, a da je zenička publika večeras bila na zavidnom nivou s posjećenosti, pažnjom i odzivom.

"Belma i ja smo se pokušali sjetiti da li smo ikada igrali u Zenici jer znamo da je zenička publika željna predstava i gostiju bez obzira koliko, punom parom, glumci dolazili i predstave se igrale u ovim teškim vremenima. Drago nam je bilo i ne možemo pokazati svoje oduševljenje gostovanjem pred zeničkom publikom. Bio je ovo lijep ambijent", kazao je Drmać uz obrazloženje da je uvijek najviše volio igrati pod vedrim nebom.

"Drago mi je što će Zenica, sigurno, i narednih godina njegovati ovu tradiciju igranja pod otvorenom nebom", dodao je Drmać.

Lizde-Kurt je kazala da ovu predstavu često igraju u malom, zatvorenom prostoru, pred 60-70 posjetilaca, ali da je večerašnji odziv zahtijevao i dodatnu tehničku opremu kako bi blizu 200 posjetitelja čulo govor glumaca.

"Ovo je nama jedinstveno iskustvo. Ova predstava je postavljena kao intimna drama, da se igra pred malim brojem publike, ali ovo večeras nam je prvi put da igramo ambijentalno i pred ovolikim brojem ljudi. Neobično je da moramo koristiti tehnička sredstva da bismo ispričali priču", izjavila je Lizde-Kurt te posebno pohvalila zeničku publiku.

Ljetne večeri Studija Teatar svoj program nastavljaju i sutra od 21 sat s predstavom "Šta ćemo sad" Pozorišta & Yugoart iz Beograda.