Ususret novoj sezoni
63

Marijela Hašimbegović: I nova sezona u NPS će odisati entuzijazmom

Klix.ba
Marijela Hašimbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marijela Hašimbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović u susret novoj umjetničkoj sezoni 2017/18 svim poštovaocima pozorišne umjetnosti poručila je da su pred kolektivom NPS veliki projekti i zadaci, a da ih je publika zadužila svojim ogromnim povjerenjem.

"I ova sezona će odisati entuzijazmom, spremnošću za dodatnim naporima u realizaciji pozorišnog repertoara koji će predstaviti naše pozorište kroz jedinstven estetski doživljaj, kroz novu komunikaciju između realnog i imaginativnog, realizma i apstrakcije, a u kombinaciji klasičnih i savremenih domaćih i stranih djela. Najbolji umjetnici regije - reditelji, koreografi i drugi, sarađivat će sa nama i kreirati inspirativna rješenja novih naslova, sa ciljem da nas povedu u svijet novih i zanimljivih predstava koje ćete sigurno voljeti, a koje će obogatiti naš premijerni program i podići ljestvicu našeg umjetničkog standarda za podiok više", poručila je, između ostalog, Hašimbegović.

Otvaranje nove sezone planirano je za petak 15. septembar u 19:30 sati kada se prikazuje opereta "Knjeginja čardaša" u režiji Amre Mehić i pod dirigentskom palicom Darija Vučića. U opereti učestvuju solisti i hor Opere, Drama i Balet NPS, kao i Sarajevska filharmonija.

U septembarskoj najavi je i koncert Vinicija Capossele 16. septembra, zatim opera "La Traviata" 19. septembra, kao i čarolija za djecu "Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca" u režiji Riada Ljutovića 20. septembra.

U drugoj polovini mjeseca publika može gledati i balet "Omer i Merima", a potom i učesnike Balet Festa Sarajevo.

Sarajevska filharmonija će svečano otvaranje umjetničke sezone imati koncertom 29. septembra.

"Naši ciljevi su usmjereni ka promociji pozorišne umjetnosti, očuvanju identiteta našeg kulturnog naslijeđa, promociji naših izvrsnih umjetnika, edukaciji mladih umjetnika i naše najmlađe publike, stvaranju ambijenta i kreativnog prostora koje vi, draga publiko, osjećate kao vaše mjesto susreta. Sretna nam nova umjetnička sezona, i neka nam donese puno radosti", poručila je Hašimbegović.