Sarajevo
19

Marijan Karaula predstavio fotografije na izložbi "Bosnom, kroz vrijeme"

FENA
(Foto: FENA)
U Maloj galeriji svetog Ante na Bistriku u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija pod naslovom "Bosnom, kroz vrijeme" čiji je autor Marijan Karaula.

Matica hrvatska, ogranak Sarajevo, priredio je ovu izložbu u povodu 40. godišnjice autorovog bavljenja fotografijom, a o njegovim najnovijim fotografijama govorili su književnik Željko Ivanković i novinar i fotoreporter Mario Iličić.

"Marijan Karaula je bezmalo majstor fotografije u onom starinskom smislu riječi u kojem je ta titula postojala. Ovo nisu dokumentarističke fotografije, niti fotografije kakve bi se radile za naprimjer National Geographic. Ovo su fotografije koje su vrlo blizu umjetničkoj fotografiji pogotovo što dominira pejzaž, a Karaula je i majstor pejzaža", kazao je Ivanković.

Autorovi pejzaži, budući da on dolazi iz livanjskog kraja, dominantno su livanjski i kupreški.

"Mene u najboljoj mjeri podsjećaju na slikarstvo Gabrijela Jurkića i one su čudesno uhvaćeni trenuci koji pokazuju kako fotografija jest i može biti umjetničko djelo jer iza nje stoji ne samo vrstan fotoaparat i fotograf, nego stoji jedno nadahnuće i osjećaj za trenutak koji fotografija čuva", istakao je Ivanković.

Mario Iličić bio je selektor ove izložbe na kojoj je predstavljeno 40 fotografija za koje kaže da su obilježile autorovu karijeru fotoreportera.

"Karaula je u posljednjih 40 godina koliko se druži s fotoaparatom stekao veliko iskustvo koje je pretočio u fotografije, a koje prikazuju njegovo specifično viđenje stvarnosti kroz taj aparat", kazao je Iličić.

Fotografije su, po riječima autora, nastajale u tom periodu dijelom za potrebe nekih njegovih pisanih radova.

"Dominira kupreški kraj, a fotografije su nastale kada sam radio monografiju o župi Suho polje na Kupresu", naveo je Karaula dodajući da se dugi niz godina bavio novinarstvom i radio uglavnom dokumentarne fotografije za potrebe tekstova koje je radio.

Uporedo s tim nastajale su i ove umjetničke, kako kaže autor, iz ljubavi.

"Volim Bosnu, volim umjetnost i lijepe predjele, tako da sam se uvijek zaustavljao kada bih primjetio dobar trenutak za fotografiju", kazao je Karaula.

U muzičkom dijelu programa nastupio je pijanost Bartolomej Stanković.