Umjetnička smotra
12

Marija Šuković i Mak Hubjer na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana

FENA
Marija Šuković i Mak Hubjer (Foto: FENA)
Marija Šuković i Mak Hubjer (Foto: FENA)
Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) i počasni predsjednik Asocijacije BJCEM/ Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana Ibrahim Spahić predstavio je danas u Sarajevu mlade umjetnike Mariju Šuković i Maka Hubjera koji će učestvovati u projektima BJCEM-a.

U međunarodnom projektu "LANDXCAPES art, storytelling, landscape" BJCEM-a u Bariju od 8. do 19. oktobra će učestvovati Mak Hubjer, a u međunarodnom projektu "UKYA City Takeover Nottingham 2019" od 7. do 13. februara 2019. umjetnica Marija Šuković.

Šuković se na Bijenale prijavila sa svojom poezijom i priprema performans koji će objediniti teatar i poeziju. Planira ove godine izdati svoju prvu zbirku i afirmisati se u pjesničkim krugovima.

Ona je kazala da je njena struka teatrologija koju završava i da joj je preostao još diplomski rad, a osim toga bavi se glumom i pisanjem, a najviše se ugleda na francuske pjesnike simbolizma. Piše pjesme i kratke priče i ima ideju za svoju prvu dramu.

"Svi umjetnici koji su ranije učestvovali na ovim manifestacijama bili su uspješni i očekujem da ćemo i mi nastaviti taj niz. Od Bijenala očekujem nova poznanstva i razmjenu iskustava sa mladim umjetnicima koji dolaze sa tri kontinenta", kazala je Šuković.

Hubjer je kazao da mu je velika čast da učestvuje na umjetničkoj smotri i da je veliki uspjeh za svakog mladog umjetnika kada je u prilici da svoj rad predstavi i u inostranstvu.

"Nadam se da će se ta praksa nastaviti i da će mladi umjetnici i ubuduće imati još više mogućnosti da se iskažu i upoznaju kolege iz svijeta. Ja ću se uglavnom bazirati na tome da svoj rad koji sam započeo u Sarajevu i vezao najviše za kontekst i problematiku ovog prostora zadnjih 20 godina, predstavim u nekom univerzalnom kontekstu", dodao je Hubjer.