"Kafa sa..." ekipom filma "Mamac"
0

Marija Pikić kao Rahima u novom filmu Aide Begić

Piše: A. Džaferović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Marija Pikić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U programu "Kafa sa..." Aida Begić je predstavila glumicu koja će tumačiti glavnu ulogu u drugom igranom filmu ove bh. rediteljke "Mamac". Marija Pikić, studentica glume iz Banje Luke, utjelovit će lik Rahime, 23-godišnjakinje koja je ratno siroče.

Ona i njen brat Nedim (14) žive u Sarajevu u tranzicijskom društvu koje je izgubilo svoj moralni kompas, pa tako i promijenilo način na koji se odnosi prema djeci poginulih boraca za slobodu.

"Kada snimate drugi film, drugačija je energija i nije lako odlučiti se za temu. Kada sam razmišljala o temi, sjetila sam se nečega što smo neposredno nakon rata zvali 'bosanski san'. Nadali smo se obnovi sistema i sve je bilo drugačije. Danas smo nadu zamijenili sjećanjem. Ne razmišljamo o budućnosti kao što smo to radili 1997. godine. 'Mamac' je priča o generaciji kojoj je prvi kontakt sa stvarnošću bio rat. Riječ je o jednoj posebnoj i zanimljivoj generaciji jer u doba tranzicije ljudi koji su trebali biti u fokusu su marginilizirani i ovo je priča o njima", pojašnjava Begić.

Dodaje da je u potrazi za glavnom glumicom odlučila posjetiti akademije i u drugim gradovima BiH jer njihovi studenti ne dobijaju dovoljno pažnje. Tako je i upoznala Mariju, mladu i talentiranu Banjalučanku.

"Sretna što mi se pružila prilika da radim sa Aidom. Do sada je to iskustvo bilo lijepo, a miriše na to da će se tako nastaviti i u budućnosti", kazala je Pikić.

Jedan od koproducenata "Mamca" je ugledni turski reditelj Semih Kaplanoglu, koji je, također, prisustvovao druženju na Festivalskom trgu.

"Kada sam pročitao scenarij, odlučio sam dati svoj doprinos jer znam kroz šta Aida prolazi kao reditelj kada je u pitanju pronalaženje koproducenata. Na ovaj način sam joj htio pomoći. Aida ima dobru glumačku ekipu, dobar scenarij i znam da će napraviti dobar film", kazao je Kaplanoglu.

Pored njega, koproducenti "Mamca" su producenti iz Francuske i Njemačke. Na taj način, kaže Begić, film odmah postaje internacionalan.

"Na filmu radi mala, ali najbolja ekipa. Veoma mi je važno da radim sa ljudima koje volim i poštujem jer je snimanje timski rad. Svi mi prolazimo teško i lijepo putovanje, a znate, kad putujete, važno je ko vas prati. Sretna smo što krećem na ovo putovanje sa timom mladih i talentiranih entuzijasta", naglasila je rediteljka.

Govoreći o uvjetima rada u Bosni I Hercegovini, Begić je istaknula nedostatak finansijskih sredstava, zbog čega se godišnje producira od nula do tri filma, što je, kako je kazala, tužno.

Ekipa "Mamca" je trenutno u procesu umjetničkih i produkcijskih priprema, a snimanje počinje u novembru.