Kultura
0

Marić: Uskoro novac za institucije kulture BiH

FENA
Zemaljski muzej u Sarajevu
Zemaljski muzej u Sarajevu
Ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić izjavila je danas da će institucije kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu uskoro dobiti novac za prvih šest mjeseci u 2006.

Time će se realizirati odluka Vijeća ministara BiH sa sjednice od 20. juna da Ministarstvo finansija i trezora izvrši transfer u skladu s Odlukom o raspodjeli novca za finansiranje sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu (Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Bliblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH).

Marić je u razgovoru za Agenciju FENA najavila da će institucije kulture do kraja godine dobivati novac tromjesečno.

Budžetom institucija BiH je za ovu godinu Ministarstvu civilnih poslova dodijeljeno 2.125.000 KM za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH, a oko 200.000 KM je predviđeno za druge institucije kulture iz cijele Bosne i Hercegovine, koje mogu aplicirati za dobijanje finansijskih sredstava.

Ministrica Marić je podržala zahtjev za primjenu zakona koji je zbog problema s finansiranjem institucija kulture ombudsmen BiH Safet Pašić uputio Vijeću ministara BiH.

Pašić je u tom pismu ukazao da prema Ustavu BiH svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su bili na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti s Ustavom dok drukčije ne odredi nadležni organ vlasti BiH. Isto tako nastavit će s radom u skladu s važećim propisima svi vladini uredi, institucije i druga tijela BiH sve dok ne budu zamijenjeni novim sporazumom ili zakonom.

Međutim, Marić upozorava da to, naprimjer, upućuje na poštovanje Zakona o muzejskoj djelatnosti bivše SFRJ koji je neprimjenjiv.

Prema njenim riječima, problem je sada u tome što su institucije žive, ali nema zakona po kojem one rade. Sada bi trebalo ponovo formirati ove institucije, s novim upravnim i nadzornim odborima…

Ona kaže da je sve vrijeme, "uprkos ružnim napisima u medijima", željela ovim institucijama osigurati život na način da se zna kako one mogu funkcionirati u potpuno promijenjenim uvjetima.

Zato je potrebno zakonom definirati institucije kulture i njihovu djelatnost (muzejsku, bibliotečku, pozorišnu…)

"Zakonskim nerješavanjem pitanja institucija kulture igramo se s njima. Njima je zakon život", naglašava Marić, dodajući kako se njihovo finansiranje ne može trajno rješavati iz tekućih rezervi.