Maribor u 2012. evropska prijestolnica kulture

F
FENA
30.12.2011. u 15:35
0
0
Maribor u 2012. evropska prijestolnica kulture
0
Maribor u 2012. evropska prijestolnica kulture Maribor
Drugi po veličini slovenski grad Maribor ponijet će u 2012. godini, zajedno s portugalskim gradom Guimaresom, titulu evropske prijestolnice kulture.
Stari grad na rijeci Dravi, u blizini granice s Austrijom i Hrvatskom, središte je istočnog dijela Slovenije s bogatom arhitektonskom baštinom i historijom obilježenom mnogim promjenama.

Zajedno s još pet manjih slovenskih gradova - partnera koji su uključeni u program Maribor kulturnim događajima u 2012. želi nadgraditi svoj kulturni identitet te privući više turista i posjetitelja iz zemlje i šire okolice.

Ekonomska kriza koja se razvila nakon kandidature Maribora za evropsku prijestolnicu kulture prije četiri godine smanjila je raspoloživ novac na koji se računalo, ali program je svejedno ostao vrlo bogat i raznolik.

Odustalo se od gradnje nove kulturne infrastrukture, za koju se mislilo namijeniti 150 miliona eura, a novac za programske sadržaje sveden je na 8,5 miliona eura.

Unatoč tome, u Mariboru će se iduće godine u sklopu projekta koji se pola finansira državnim novcem, a pola iz lokalnih izvora održati 238 različitih kulturnih projekata s poznatim i manje poznatim umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Evrope i svijeta.

Među ostalim, organizatori su za februar najavili koncert Ive Pogorelića i Zagrebačke filharmonije. Najviše posjetitelja iz Slovenije i inozemstva očekuje se junu, kad se održava i tradicionalni mariborski ljetni festival LENT.

Službena svečanost kojom će se otvoriti kulturni događaji u sklopu projekta evropske prijestolnice kulture bit će u Mariboru 14. februara 2012.

Titula evropske prijestolnice kulture dodjeljuje se od 1985., kad je to predložila negdašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Te je godine evropskom prijestolnicom kulture proglašena Atena, a nakon nje i mnogi drugi evropski gradovi.

Godine 2011. evropske prijestolnice kulture bili su finski grad Turku i estonski grad Tallinn.

Grad Sarajevo kandidovan je za evropsku prijestolnicu kulture 2012.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: