Najmenadžer 2017.
5

Margeta-Hašimbegović nakon smjene u NPS: Poslana je poruka da rezultati nisu bitni

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Marijela Margeta-Hašimbegović koja je u posljednje tri godine obnašala funkciju direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo smijenjena je odlukom Vlade KS nakon što Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu ove kulturne ustanove. Margeta-Hašimbegović kaže kako je lično prisustvovala sjednici, te da na njoj nije bilo rasprave niti pitanja koja se tiču ovog izvještaja.

"U tišini sa sedam glasova 'za' i 22 'suzdržana' donosi se zaključak da se Izvještaj ne usvaja čime se obezvrijedio rad svih 210 uposlenika Narodnog pozorišta. Objašnjenje za ovakav način glasanja nismo dobili i zato ne mogu govoriti o razlozima radi kojih su zastupnici u Skupštini smatrali ispravnim biti suzdržani na materijal koji je hronologija uspješnog rada Narodnog pozorišta za period 2017. godine. Izvještaj je sastavni dio elemenata koji govore o broju naših premijera i tekućeg programa s nazivom projekta i autorskim timom i podatkom o broju posjećenosti za sva tri umjetnička odjela Drame, Opere i Baleta i na gostovanjima, saradnji sa trećim licima, festivalima, kooprodukcijama, gostovanjima u BiH i širom regije, osvojenim nagradama, radu UO, Nadzornog odbora, Umjetničkog savjeta, radu svih drugih odjela, i na kraju elementima izvršenja finansijskog plana", kazala je Margeta-Hašimbegović.

U 2017. godini ostvarili najveći uspjeh

Istakla je kako je u 2017. godini Narodno pozorište zabilježilo izvanredne rezultate na umjetničkom i produkcijskom planu naočigled javnosti u BiH i cijele regije. Zabilježili su veliki broj premijera i predstava tekućeg repertoara, dobili brojne nagrade, pozive na gostovanja, sarađivali sa sjajnim umjetnicima regije, imali uvećan broj posjećenosti, ostvarili vlastiti prihod, imali pozitivno finansijsko poslovanje, te pozitivan imidž Pozorišta u BiH i u regiji.

"Sve što je napisano u Izvještaju već je i javno predstavljeno i Skupština KS je prethodno usvojila kao materijal 'Plan rada JU Narodno pozorište sa finansijskim planom za 2017. godinu'. Danas možemo reći da smo jako ponosni na ostvarene rezultate koji su upisani u historiju rada Narodnog pozorišta, da smo u toj godini nosili titulu 'Najboljeg Pozorišta' koja je nagrada za veliki rad i doprinos svih uposlenika. U prošloj godini lično sam dobila priznanje 'Najboljeg menadžera 2017. godine za oblast kulture' i prva sam žena direktorica Narodnog pozorišta u 96 godina postojanja što je dodatna inspiracija razvoju ženskog poduzetništva. Uspjeh Narodnog pozorišta je nastao radom i zalaganjem svih uposlenika, zahvaljujući sjajnoj saradnji sa UO, Nadzornim odborom i Umjetničkim savjetom, saradnji sa poslovnim partnerima koji su prepoznali značaj ulaganja u najstariju i jedinu instituciju ovog tipa u BiH", kazala je.

Naglasila je kako je lično bila posvećena i predana, te da je radila za opće dobro s ciljem najpozitivnije promocije Narodnog pozorišta, edukacije mladih na polju pozorišne umjetnosti, te na njegovanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

"Poseban akcenat stavljam na saradnju sa našom publikom koja je u ovim trenucima uzvratila našu ljubav i pružila je ogromnu podršku na čemu smo jako zahvalni. Posebno želim istaći jedan komentar majke koja govori o svom sinu koji je zavolio operu kroz razne aktivnosti kojeg je pružilo Narodno pozorište. Uvijek sam isticala da je najveći uspjeh edukacija armije mladih koji će stvoriti svoj odnos prema pozorišnoj umjetnosti, prema svojoj kulturi i identitetu, prema onome što je bitno za formiranje kvalitetnog pojedinca naše društvene zajednice. To je naš uspjeh i to će za mene biti jedino mjerilo kvaliteta našeg rada", rekla je sada već bivša direktorica.

Poslana poruka da rezultati rada nisu bitni

Kaže kako neće analizirati 'suzdržanost' na nečije rezultate i činjenicu o zloupotrebi klauzule Poslovnika o radu Skupštine koji dozvoljava ovakve radnje, koje su, ističe, nažalost već opće poznate i prisutne kao instrument uklanjanja menadžmenta i upravljačkog tijela i koji rad Skupštine svode na mjeru trgovanja.

"Vrijeme je da se napravi pravi sistem vrijednosti kojim argumentovano možete obrazložiti kvalitet rada neke institucije, a ne voditi se proizvoljnim sistemom odlučivanja. Konačno je vrijeme voditi se rezultatima i strukom s ukazanim povjerenjem i poštovanjem. Narodno pozorište bilo je svjetionik, primjer kako se može i u ovim skromnim uslovima uraditi mnogo. Bili smo radost za publiku, utočište i nada. Ovakvom gestom poslala se pogrešna poruka koja govori da rezultati rada nisu bitni i da zalaganje i struka ne znače ništa u ovoj zemlji", smatra Margeta-Hašimbegović i nastavila:

"U ovom slučaju treba misliti samo na instituciju, jer ovakvim odnosom institucija gubi neophodan kontinuitet, stabilno poslovno okruženje i povjerenje i potrebno je stvoriti neophodne uslove za kontinuitet umjetničkog standarda kojeg je Narodno pozorište steklo u proteklom periodu. Ja ću i dalje ostati dio Narodnog pozorišta i uvijek ću se boriti za prave životne vrijednosti".

Kako je ranije u izjavi za Klix.ba rekao ministar kulture i sporta u Vladi KS Mirvad Kurić, Skupština KS 26. juna nije prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju NPS, a Statut kaže da ako se ne prihvati izvještaj o radu onda se mijenja cijela uprava. Vlada KS je donijela odluku o smjeni direktorice 5. jula.

Margeta-Hašimbegović je izabrana na poziciju direktorice ove kulturne ustanove 15. jula 2016. godine, a od septembra 2015. godine je obavljala dužnost v.d. direktora.