Kultura
0

"Mare nostrum" otvara novu sezonu u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
"Mare nostrum" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Mare nostrum" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) bit će otvorena 24. septembra izvedbom posljednje baletne premijere u prošloj sezoni "Mare nostrum", modernog avangardnog baleta kojeg je uradio poznati koreograf Davide Bombana.

Potvrdio je to Agenciji Fena direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić, naglašavajući da se uprava ovog hrama kulture trudi da svake godine novu sezonu otvori drugi segment pozorišta, a ovaj put je to Balet.

On najavljuje da će u okviru Drame do kraja kalendarske godine biti pripremljene dvije premijere. To su "Soliter" reditelja Marka Misirače, predstava koja je rađena prema tekstu grupe autora - Dragana Komadine, Daria Bevande, Naide Lindov i Aide Pilav, a trebala bi biti izvedena u novembru.

Druga dramska premijera nosi naziv "Skupština" i autorski je projekt Selme Spahić koja potpisuje i režiju, dok je njena izvedba planirana za decembar. Glumačka podjela u obje predstave bit će saopćena naknadno.

"Balet će do kraja godine ponuditi još i predstavu "Vragolasta djevojka" koja se izvodi uz pratnju Sarajevske filharmonije. Kada je riječ o Operi, kako se ove godine obilježava 200 godina Giuseppea Verdija, premijerno bi trebala u novembru biti izvedena opera "Rigoletto". Ovu ćemo predstavu pokušati izvesti sa što većim brojem domaćih snaga, uz određene soliste kako ne bismo bili samo zatvoreni u svoj uski krug", kazao je Vučić.

Narodno pozorište Sarajevo, kao i svake godine, obraduje svojim predstavama i publiku van BiH, te je i za novu sezonu planirano nekoliko gostovanja. Tako će Drama do kraja godine gostovati u Slavonskom Brodu i Osijeku, dok su pregovori u toku za još nekoliko njih.

Također, Vučić najavljuje da će jedan dio Hora Opere krajem septembra gostovati u Zagrebu gdje će biti obilježeno 100 godina rođenja kompozitora Benjamina Brittena. Tu će biti izveden "Ratni rekvijem" u saradnji sa zborom Hrvatske radio-televizije i horom iz Beograda. Drugi dio hora ići će u Mostar gdje će učestvovati u izvedbi predstave "Osvajanje sreće" u režiji Harisa Pašovića.

Čelni čovjek ove kuće se nada da će do kraja godine ponoviti gostovanje u Banja Luci, što je prvi put nakon rata ostvareno u ovoj godini. Ovaj put gostovanje bi pored Baleta uključilo i Operu NPS.

"Kada je riječ o finansijskoj slici Narodnog pozorišta, kao i u svim institucijama kulture u državi ni ovdje ne cvjetaju ruže. Ipak, potrudili smo se da dobijemo grant od Ministarstva civilnih poslova BiH u iznosu od 90.000 KM i sponzorstvo BH Telekoma u iznosu od oko 40.000 KM, čime smo za određene projekte već našli sredstva. Time ćemo zahvaljujući našem trudu i radu u novu sezonu ući dosta lakše, jer nećemo biti oslonjeni isključivo na budžet KS", naglasio je Vučić.

Jedan od planiranih projekata jeste obnova stolica u dvorani Narodnog pozorišta. Sva dokumentacija za ovaj projekt je završena, samo se čeka odobravanje sredstava od Ministarstva kulture i sporta KS.

"Nadam se da ćemo uskoro krenuti u realizaciju tog projekta. Kako to nismo uspjeli uraditi tokom ljetnog perioda, projekt će vjerovatno biti realiziran sukcesivno, dio po dio. Riječ je o obnovi stolica, a ne cijele sale Narodnog pozorišta", naglasio je Dario Vučić

Pored premijernih predstava, Narodno pozorište Sarajevo program će obogatiti i repriznim izvedbama s redovnog repertoara.