Kultura
89

"Maratonci" na SFF-u: Sarajevo neće zaboraviti velikog Boru Todorovića

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U čast legende regionalnog glumišta, pokojnog Bore Todorovića, večeras je u okviru Sarajevo Film Festivala upriličena gala in memoriam projekcija kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

"Ovo je projekcija u čast velikana jugoslovenskog glumišta Bore Todorovića. Mnogi od nas odrasli smo uz generaciju kojoj je pripadao Bora. Mnogi od nas su mijenjali svoje profesije kako bi ušli u film i teatar zahvaljujući Bori i njegovim kolegama, stoga nam je dužnost da na Sarajevo Film Festivalu učinimo sve da nove generacije znaju ko su bili Bora Todorović i svi njegovi drugovi i drugarice koji su radili klasike jugoslovenske kinematografije", kazao je uoči večerašnje projekcije Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

On je dodao da je film "Maratonci trče počasni krug", reditelja Slobodana Šijana iz 1982. godine, jedan od onih koji se sto puta gledaju na televiziji.

"Veliko nam je zadovoljstvo da su nam se večeras pridružili članovi porodice Todorović, supruga Karolina i kćerka Dana, te jedan od njegovih najvećih prijatelja i kolega, glumac Bogdan Diklić. Sa nama je tu i Emir Hadžihafizbegović, jedan od rijetkih bh. glumaca koji su imali priliku da rade s Borom. Uživajte u filmu", poručio je Purivatra.

Bora Todorović je preminuo 7. jula ove godine u 84. godini života.