Kultura
0

Mapa saobraćajnih puteva Rimskog carstva na izložbi

Sarajevo-x.com
U bečkoj Nacionalnoj biblioteci nalazi se jedina sačuvana mapa saobraćajnih puteva nekadašnjeg Rimskog carstva. Mapa izrađena u 12. ili 13. stoljeću, jako je osjetljiva na dnevnu svjetlost te se danas rijetko izlaže.

Povodom prijema mape saobraćajnih puteva Rimskog carstva na UNESCO-vu listu svjetskih kulturnih dobara, original mapa Rimskog carstva će se prezentirati javnosti 03. decembra u becčkoj Nacionalnoj biblioteci.

"Tabula Peutingeriana“ je naziv ovog jedinstvenog navigacionog sistema, nazvanog prema prvobitnom vlasniku, Austrijancu Konradu Peutingeru. Potom je 1720. godine dospjela u vlasništvo princa Eugena, a kasnije u fond bečke Dvorske biblioteke. Karta prikazuje cijeli civilizirani svijet četvrtog ili petog stoljeća, od Španije do Indije, od Velike Britanije do Sjeverne Afrike.

Na sedam metara dužine ucrtane su tadašnje saobraćanjnice i obilježeno je 4.000 gradova i mjesta, a Rim je u "centru svijeta“. Centralni položaj Rima postignut je posebnim usmjerenjem karte. Dok su današnje karte usmjerene ka sjeveru, rimska mapa je usmjerena uglavnom ka istoku – što objašnjava oblik karte: 7 metara dužine i 30 cm širine.

Sredozemno more u obliku uskog pojasa, razdvaja Italiju od sjeveroafricke obale, a iznad tankog pojasa Jadranskog mora su poredani istočni dijelovi nekadašnjeg carstva.

Ova rimska karta sa sematskim prikazom najvažnijih saobraćajnih puteva je u svoje vrijeme uistinu korištena kao putokaz.

Zbog visoke osjetlivosti, u izradi je faksimil mape, koji će ubuduće biti izložen u Nacionalnoj biblioteci u Beču.