Kultura
0

Manifestacija Stotinu godina od rođenja akademika Ismeta Mujezinovića

Sarajevo-x.com
Drugoga dana trajanja manifestacije Stotinu godina od rođenja Ismeta Mujezinovića Tuzla je bila u znaku slikarstva i oživljavanja sjećanja na život i djelo ovoga, po mnogima najvećeg bosanskohercegovačkog slikara svih vremena.

Mujezinovićev stoti rođendan, 2. decembar, obilježen je otvaranjem dvije izložbe slika: Ismet i njegovi đaci, gdje su predstavljena djela dvadesetak vrhunskih slikara Mujezinovićevih učenika, među kojima slike koje su potpisali Ljubo Lah, Mevludin Ekmečić, Mario Mikulić, Mustafa Pezo, Mustafa Pašić, Krešimir Ledić, Vlado Puljić i drugi.

Također, otvorena je i Druga stalna postavka slika Ismeta Mujezinovića, koju će posjetitelji ubuduće moći pogledati na spratu Međunarodne galerije portreta u Tuzli. O slikama, životu i općenito o djelu velikog slikara govorili su Ćazim Sarajlić, direktor Međunarodne galerije portreta, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle te Oskar Danon, dugogodišnji prijatelj Ismeta Mujezinovića.

Otvaranju je prisustvovao i uz gradonačelnika Imamovića Izložbu proglasio otvorenom i slikar Ibrahim Krzović, autor najznačajnije monografije o Ismetu Mujezinoviću, koja je objavljena 1985. godine, a za koju je sinoć rečeno da je najambiciozniji izdavački poduhvat ikada napravljen u Tuzli. Svečanost otvaranja dvije izložbe sinoć je upotpunio nastupom i muzički bend Sinan Alimanović trio.

Jučer je također okončan i natječaj za najuspjelije učeničke i nastavničke likovne radove u Bosni i Hercegovini koji je raspisala Gimnazija Ismet Mujezinović iz Tuzle u povodu Stote godišnjice od Mujezinovićevog rođenja. Prema riječima direktorice Gimnazije Safije Džambegović, žiri za izbor najboljih radova imao je pune ruke posla jer se susreo sa velikim brojem kvalitetnih radova. Na natječaju je sudjelovalo 58 gimnazija a nagrade su dobili: u konkurenciji učenika: Mirna Kovačević (Gimnazija Meša Selimović, Tuzla) – prva nagrada, Irma Ibrić (Gimnazija Lukavac) – druga nagrada i Adnan Muslić (Gimnazija Zenica) – treća nagrada. U konkurenciji nastavnika: Miralem Musić (gimnazija Musa Ćazim Ćatić Tešanj) - prva nagrada, Marina Trogrlić (Katolička gimnazija Tuzla) – druga nagrada i Anita Smiljanović (Dobrinja Sarajevo) – treća nagrada.

Večeras će otvaranjem izložbe slika Lik Ismeta Mujezinovića u djelima likovnih umjetnika, čije je otvaranje planirano za 19.00 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović, biti i zvanično okončana manifestacija obilježavanja Stotinu godina od rođenja Ismeta Mujezinovića.

Na Izložbi će biti predstavljena djela osam umjetnika koji su slikali portret Ismeta Mujezinovića. Sve tri otvorene izložbe moći će se pogledati narednih sedmica i to svakoga dana od 10.00 do 14.00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta i Ateljeu Ismet Mujezinović.