|

"Mamac" Aide Begić dobio 200.000 eura od Eurimagesa

"Mamac" Aide Begić dobio 200.000 eura od Eurimagesa
0
F
FENA
19.12.2011. u 17:47
1
komentara
0

dijeljenja
"Mamac" Aide Begić dobio 200.000 eura od Eurimagesa Aida Begić
Film "Mamac" bosanskohercegovačke rediteljke Aide Begić dobio je podršku Eurimagesa, fonda za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova koji je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine, u iznosu od 200.000 eura.
Sredstva su ovom projektu, koji se snima u koprodukciji BiH, Njemačke Francuske i Turske, odobrena na sjednici Eurimagesa, održanoj od 13. do 15. decembra u Parizu, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju FBiH.

Film Aide Begić jedan je od 18 projekata koji su dobili podršku na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Eurimagesa. Ovaj filmski projekt podržala je i Fondacija za kinematografiju FBiH, što potvrđuje njegov produkcijski i umjetnički kvalitet.

Sjednici na kojoj je donesena ova odluka prisutvovao je i Jovan Marjanović, predstavnik BiH uime Fondacije za kinematografiju i Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji je istaknuo da podrška Eurimages fonda novom filmu Aide Begić govori o kompetitivnosti i vitalnosti bh. filmskog sektora.

On navodi da za ova sredstva apliciraju najznačajniji filmski autori današnjice, od Larsa von Triera, Romana Polanskog i Michaela Hannekea do Cristiana Mungiua, a u proteklih šest godina od kada BiH učestvuje u radu Eurimagesa, osim prvog filma Aide Begić "Snijeg", podržani su i filmovi Srđana Vuletića, Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića.

Do danas je ukupno po pet većinskih i manjinskih bh. koprodukcija podržano s više od četiri miliona KM iz ovog fonda.

Od osnivanja Eurimages je podržao 1.420 evropskih koprodukcija izdvojivši blizu 500 miliona eura. Ove godine ukupan iznos izdvajanja za 18 filmskih projekata je 5.850.000 eura.

Od 18. oktobra 2011. Eurimages ima 36 zemalja članica.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...