Kultura
14

Mališani pokazali kako se čuva kulturno naslijeđe domovine

Piše: I. P.
Sanjin Bejdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskom Međunarodnom centru za djecu i omladinu održana je predstava i ceremonija dodjele nagrada najboljim učeničkim radovima o temi "Moja BiH – moje naslijeđe".

Kampanja, koja se provodi od 2006. godine, realizirana je u sklopu nekoliko škola sa područja KS, gdje su održana predavanja o važnosti kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Učenici su uradili više od 500 likovnih, literarnih i maketarskih radova, a nagrađeno je 30 najboljih, kao i njihove matične škole. Velida Arnautović i Sanjin Bejdić dvoje su najspretnijih učenika koji su za svoj literarni, odnosno maketarski rad osvojili zaslužene nagrade koje se sastoje od knjiga i drugih školskih potrepština.

Svojevrsnoj manifestiaciji ljubavi prema domovini prisustvovao je i Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koji je istakao važnost ovog događaja.

"Do sada je učestvovalo više od 80 osnovnih škola iz više od 20 gradova sa više od 10.000 učenika. Ove godine Kampanja je posvećena očuvanju zgrade Crvenog križa u Sarajevu, a sam cilj kampanje je podizanje svijesti kod mlađih generacija o potrebi čuvanja kulturnog naslijeđa, polazeći od UNESCO-ove povelje iz 1972. da je naslijeđe svake zemlje ujedno i kulturno naslijeđe svijeta", rekao je Lovrenović podsjetivši na tematsku raznovrsnost konkursa.

Eric Catalfamo, ataše za kulturu Ambasade SAD-a, također je prisustvovao događaju obrativši se prisutnima riječima pohvale prema djeci i organizatorima, istaknuvši važnost uključenja djece u proces podizanja svijesti o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Kampanja se sprovodi u sklopu projekta "Provođenje hitnih radova na zgradi Crvenog krsta BiH u Sarajevu", a koji implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS, dok su finansijska sredstva osigurana iz Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa.