Kultura
0

"Mali svijet" najbolji Zumiraj Prava film za mlade

Klix.ba
(Foto: Edna Karasalihović)
"Mali svijet" kojeg je režirao Marcel Barrera najbolji je Zumiraj Prava film za mlade, dok je Edna Karasalihović pobjednica konkursa "Imam priču" sa svojim fotoesejom "Bolnica na kraju grada".

Prema odluci žirija specijalno priznanje je pripalo i filmu "Anton je ovdje" rediteljice Lyubov Arkus. Na fotokonkursu drugo mjesto osvojio je Armin Graca za fotoesej o romskoj porodici Osmanović, a treće mjesto pripalo je Zlatanu Faki koji je kroz svoju foto priču prikazao uspjeh sportskog kolektiva, jednog vaterpolo kluba. Posebno priznanje žirija pripalo je Harisu Begiću za foto-esej o Srebrenici.

Jean Pierre Biebuyck, Šef belgijske diplomatske misije u Sarajevu saopštio je odluku o najboljem Zumiraj Prava filmu, koju je donijelo 9 mladih umjetnika/ca. Prema mišljenju žirija, film "Mali svijet" nosi univerzalnu poruku, koja nije striktno vezana samo za osobe sa invaliditetom, nego za sve osobe koje imaju eventualne poteškoće u životu.

"Hvala što ste ovom nagradom učinili da naš mali film koji smo radili sa malim budžetom postane veliki!", u svojoj videoporuci rekao je Marcel Barrera naglasivši da vjeruje da je film nagrađen zbog svoje poruke.

Film daje poruku o tome kako svoje poteškoće ne treba shvatati kao prepreku, nego jednostavno nositi se sa time na pozitivan način i postavljati sebi ciljeve koji mogu biti ostvarivi bez obzira na to spletove okolnosti. "Poslali smo poruku da je sve moguće i drago mi je da je i žiri mladih ljudi to prepoznao i odlučio to nagraditi", zaključio je Barrera.

O pobjednicima fotokonkursa “Imam priču!“ u okviru kojeg su u galeriji Black Box predstavljene 72 fotografije mladih umjetnika i umjetnica odlučio je žiri koji su činili Dženat Dreković, fotograf, Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava, umjetnik Pjer Kurten, i spisateljica Lamija Begagić.

Nagrađeni autori i autorica su najbolje odgovorili na konkurs jer su, za razliku od mnogih prijavljenih fotoeseja, zaista predstavljali cjelovitu priču, a ne zbir pojedinačnih fotografija. "Edna Karasalihović osvojila je žiri jednostavnošću i višeslojnošću. Detalji koje je ulovilo oko njene kamera nisu predvidivi, sve ono što smo do sada susretali na novinskim fotografijama trošnih bolnica nije se našlo u Edninoj fotopriči. Edna je ispričala sasvim drugačiju bolničku priču i sa pravom si osigurala titulu prvonagrađene", istakla je jedinstven stav žirija Lamija Begagić.

"Činjenica da smo se odvojili od glavnog festivala te da smo imali četiri dana intenzivnog programa govori nam da je Zumiraj Prava porastao i da smo pomjerili granice među srednjoškolcima i mladim ljudima zbog kojih ovaj program postoji", istakla je Olja Latinović koordinatorica Zumiraj prava programa.

"Zadovoljni smo i želimo i dalje mladima pružati prostor za kreativno izražavanje i da naš program bude mjesto susreta i razgovora o temama o kojima se rijetko govori u zvaničnog obrazovnom sistemu", zaključila je Latinović.