Premijerna izvedba
24

Mali princ na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Premijerna izvedba Malog princa, u režiji Miroljuba Mijatovića, bit će odigrana u petak, 25. januara, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Angažman u izvedbi Malog princa uzela je Dječija omladinska i lutarska scena Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, koja će ovom predstavom obilježiti svoj 62. rođendan.

"Pored našeg 62. rođendana, Malog princa smo odabrali jer je nastala 70. godišnjica od prvog štampanja ove novele. U ovoj predstavi Mali princ je savremeni čovjek koji je odrastao pod staklenim zvonom, a predstoji mu da se socijalizira i stupi u interakciju sa društvenim grupama", govori Mijatović.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazim Begagić, istiće kako su trenutni uslovi teški, ali da BNP pokušava zadržati dinamiku, koja se u repertoarskom smislu, bazira na završetak sezone koja će imat devet premijernih izvedbi.

U okviru socijalizacije Malog princa spominje se i prva ljubav koja će biti pružena jednoj od tri tipa djevojake, a jedna od njih je "Lisica", koju će u ovoj predstavi glumiti Tanja Muratović, koja je kazala da su za kratak period mnogo postigli.

"U veoma kratkom periodu, ali intenzivnim radom, uspjeli smo postići što smo i zamislili. Želja mi je da kroz predstavu približimo djelo djeci, ali i starijoj djeci, koja u svome trenutnom periodu rade na pomjeranju granica, te da im približimo pozorište i da se na trenutak posvete kulturnim vrijednostima.", govori Tanja.

Malog princa u predstavi će glumiti Haris Hadžisejdić koji je istakao da je bilo zadovoljstvo raditi na predstavi, gdje su autori imali potpunu slobodu u stvaranju likova.

Premijera predstave "Mali princ" bit će održana u petak, 25. januara, sa početkom od 19:00 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.