|

Mali gradski teatar iz Sofije gostuje u Sarajevu

Mali gradski teatar iz Sofije gostuje u Sarajevu
0
S
Sarajevo-x.com
6.3.2012. u 13:46
0
komentara
0

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
U Sofiji je 14. maja prošle godine izvedena izuzetno uspješna premijera predstave "Demon iz Skoplja“ autora Gorana Stefaonovskog, koji je režirao Dino Mustafić. U predstavi glume: Irina Zambonas, Filipa Avramova, Petar Kalčev, Filip Avramov, Kristina Karaivanova, Aleksandar Kadiev, Evgenij Budinov, Vladimir Dimitrov, Stoan Mladenov, Vladimir Penev, Ilka Zafirova i Ivan Petrušinov. Pisac songova je Željka Udovičić, scenografija je delo Dragutina Broza, a muziku je komponovala Tamara Obrovac.
“Predstava je sjajna! Glumački tour de force! Spakovano kao bombona. Tačno gađa stilski hibrid tragikomedije i logiku apsurda. Ima bjesomučnu brzinu farse. Scenografski beskrajno jednostavna, a spektakularna.“, ushićeno je prokomentirao predstavu autor Goran Stefanovski koji je prisustvovao premijeri u Sofiji.

"Ovo je tekst koji surovo i smiješno, jezovito na način antibajke o periodu tranzicije, govori o vremenu koje je izmjenilo naše gradove, naše ulice, otvorilo prostor za mnoge sumnjive i pokvarene tipove koji kupuju sve, pa i našu dušu. Ta iskustva su vrlo slična u svim balkanskim zemljama, u pitanju su nijanse. Zato sam bio uvjeren da srednjevjekovni motiv berberina koji odluči uzeti pravdu u svoje ruke i kao antijunak kazniti nove neprikosnovene gazde današnje tranzicije sa željom da odbrani pravo na tradiciju, ljubav, moral i poštenje, može biti predstava koja će nas dirati, ali i opomenuti da je nakon svih ideologija 20. stoljeća ostala još jedna, ideologija korporatizma.“, rekao je o predstavi Mustafić, koji je u jednim bugarskim novinama okarakteriziran kao "reditelj balkanske poetike, emocije i strasti, brutalnog humora“.

Dino Mustafić autoritativno i elegantno daje ovoj crnoj komediji ritam muzičkog spota.
Mali gradski teatar je među najboljim Bugarskim pozorištima i uživa pažnju publike i u Bugarskoj i šire. Nova produkcija pozorišta je još jedan korak u dokazivanju profesionalno izdignute pozicije i otvorenosti ka radu sa talentovanim kolegama izvana. U Mustafićevoj predstavi, teatarski talenat čini sviju da izgledaju kao porodica, baš kao što se to dešava i sa demonima „zarobljenim“ na sceni.

A.S.Puškin
PIKOVA DAMA

Scenario: Yury Dachev
Reditelj: Bina Haralampijeva
Nedjelja, 11. mart 20:00 sati
Izvođači: Ilka Zafirova, Vasilena Atanasova, Hristina Karaivanova, Tania Pashankova, Atanas Atanasov, Filip Avramov, Alexander Kadiev, Evgeni Budinov, Nikola Mutafov
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.