{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mali gradski teatar iz Sofije gostuje u Sarajevu

S
6.3.2012. u 13:46
0
0
Mali gradski teatar iz Sofije gostuje u Sarajevu
0
U Sofiji je 14. maja prošle godine izvedena izuzetno uspješna premijera predstave "Demon iz Skoplja“ autora Gorana Stefaonovskog, koji je režirao Dino Mustafić. U predstavi glume: Irina Zambonas, Filipa Avramova, Petar Kalčev, Filip Avramov, Kristina Karaivanova, Aleksandar Kadiev, Evgenij Budinov, Vladimir Dimitrov, Stoan Mladenov, Vladimir Penev, Ilka Zafirova i Ivan Petrušinov. Pisac songova je Željka Udovičić, scenografija je delo Dragutina Broza, a muziku je komponovala Tamara Obrovac.
“Predstava je sjajna! Glumački tour de force! Spakovano kao bombona. Tačno gađa stilski hibrid tragikomedije i logiku apsurda. Ima bjesomučnu brzinu farse. Scenografski beskrajno jednostavna, a spektakularna.“, ushićeno je prokomentirao predstavu autor Goran Stefanovski koji je prisustvovao premijeri u Sofiji.

"Ovo je tekst koji surovo i smiješno, jezovito na način antibajke o periodu tranzicije, govori o vremenu koje je izmjenilo naše gradove, naše ulice, otvorilo prostor za mnoge sumnjive i pokvarene tipove koji kupuju sve, pa i našu dušu. Ta iskustva su vrlo slična u svim balkanskim zemljama, u pitanju su nijanse. Zato sam bio uvjeren da srednjevjekovni motiv berberina koji odluči uzeti pravdu u svoje ruke i kao antijunak kazniti nove neprikosnovene gazde današnje tranzicije sa željom da odbrani pravo na tradiciju, ljubav, moral i poštenje, može biti predstava koja će nas dirati, ali i opomenuti da je nakon svih ideologija 20. stoljeća ostala još jedna, ideologija korporatizma.“, rekao je o predstavi Mustafić, koji je u jednim bugarskim novinama okarakteriziran kao "reditelj balkanske poetike, emocije i strasti, brutalnog humora“.

Dino Mustafić autoritativno i elegantno daje ovoj crnoj komediji ritam muzičkog spota.
Mali gradski teatar je među najboljim Bugarskim pozorištima i uživa pažnju publike i u Bugarskoj i šire. Nova produkcija pozorišta je još jedan korak u dokazivanju profesionalno izdignute pozicije i otvorenosti ka radu sa talentovanim kolegama izvana. U Mustafićevoj predstavi, teatarski talenat čini sviju da izgledaju kao porodica, baš kao što se to dešava i sa demonima „zarobljenim“ na sceni.

A.S.Puškin
PIKOVA DAMA

Scenario: Yury Dachev
Reditelj: Bina Haralampijeva
Nedjelja, 11. mart 20:00 sati
Izvođači: Ilka Zafirova, Vasilena Atanasova, Hristina Karaivanova, Tania Pashankova, Atanas Atanasov, Filip Avramov, Alexander Kadiev, Evgeni Budinov, Nikola Mutafov

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: