Kultura
121

Maksim Mrvica održao spektakularan koncert u Zenici

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Hrvatski virtuoz na klaviru Maksim Mrvica večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u okviru bosankohercegovačke turnere održao 90-minutni koncert za sve Zeničane ljubitelje tonova klavira.

Koncertom u Zenici Mrvica je započeo svoju bh. turneju koja će narednih dana biti održana u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, u Mostaru u Domu "Herceg Stjepan Kosača" te u Bosanskom kulturnom centru u Mostaru.

Večerašnjem koncertu u Bosanskom narodnom pozorištu prisustvovalo je više stotina Zeničana i Zeničanki koji su salu ispunili do posljednjeg mjesta, a svaku izvedbu Mrvice nagradili su velikim aplauzom. Hrvatski virtuoz na klaviru Maksim Mrvica večeras je BNP-u izveo neke od svojih najpoznatijih izvedbi kao što su "Croatian Rhapsody", "Bumble Bee", "Mission impossible" i druge, a publika u Zenici među prvima je premijerno mogla čuti i kompozicije sa albuma "Mezzo e Mezzo", koji će tek za nekoliko sedmica biti u prodaji u azijskim zemljama.

Prema riječima organizatora ovog koncerta i bh. turneje, producenta Tomislava Kašljevića, Zenica kao njegov rodni grad uvijek ima prioritet za velike zvijezde.

"Ovaj koncert ima neku simboliku, ja sam iz Zenice i motivi za koncerte u Bosni i Hercegovini je upravo to što sam iz Zenice. Ovo je moj dug, sve je podređeno Zenici, a onda sve ostalo poslije nje. Imao sam sreću da radim koncerte u Puli i Zadri, gdje je bilo puno i spektakularno i sve što radim gledam da uradim u Zenici i u Bosni i Hercegovini. Ovo su jako teški i zahtjevni projekti, a ovaj put Eronet je pomogao da se ovo finansijski što bezbolnije napravi", kazao je Kašljević.

Cijena karte iznosila je 25 KM, ali Bosansko narodno pozorište bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta.

"Ulaznica od 25 KM je jako visoka i jako jako jeftina. Teška su vremena, ja sam pokušao da to prilagodim, ali šteta što Zenica i drugi gradovi nemaju veće prostore od nekih 1.000 mjesta, gdje bi stavili manju cijenu, ali želja mi je da sve ovo završi kako treba. Ja imam sreću da sve što sam radio u zadnje vrijeme u BNP-u, jednostavno traži se karta više gdje gledatelji stoje po stepenicama kako bi samo prisustvovali koncertima. Ja ću tako i nastaviti, obarat ćemo još dugo rekorde, samo bože zdravlja", dodao je Kašljević.

Organizator koncerta je još kazao kako veoma često u organizaciji koncerata naiđe na nerazumijevanje okoline i nekih institucija, koje ne poznaju ljepotu muzike, ali da je inat ono što ga tjera i što će ga tjerati da dovede još veće zvijezde u BiH.

"Jako puno problema imam sa ljudima koji nemaju veze sa muzikom i zagorčavaju život. Ne osjećam se dobrodošao u neke sfere i gradove, ali što oni više podmeću, mene to više čeliči. U svakom gradu vas dočeka prvo poreska inspekcija, pa onda policija sa nekim stvarima, jednostavno, ne osjećam se baš ugodno. Nema uopće razumijevanja sa okolinom, ovo su pionirski poduhvati gdje poturim svoju kičmu i iskoristim svoj kredibilitet kod nekih umjetnika kako bi ih doveo. Ja sam bosanac kojeg inat tjera, inat zna doći glave, ali nadam se da ćemo preživjeti i iz još većeg inata ću dovesti još veće zvijezde", poručio je Kašljević.

Mrvica će nakon bh. turneje svoje nastupe nastaviti u Kini, Londonu, Južnoj Koreji i drugim svjetskim metropolama, a do tada će svojim izvedbama u BiH počastiti građane Sarajeva, Mostara i Tuzle.