Kultura
0

Makedonska grupa "Leb i sol" 2. decembra u sarajevskoj "Zetri"

FENA
Danas je u hotelu "Holiday In" održana press konferencija povodom ponovnog okupljanja legendarne makedonske grupe "Leb i sol" i njihove turneje pod nazivom "Leb i sol - 30.th Anniversary Tour 06", a u okviru koje će 2. decembra gostovati u sarajevskoj "Zetri".

Press konferenciji su prisustvovali svi članovi izvorne postave benda: Vlatko Stefanovski- gitarista, Bodan Arsovski -bas gitarista, Kokan Dimuševski-klavijature i Garabet Tavitjan -bubnjevi. Ovom priliko prisutnim novinarima su se obratili i Ibro Spahić uime surganizatora ovog sarajevskog koncerta Međunog centra za mir- Festval Sarajevo "Sarajevska zima" te Mihailo Trpkoski ambasador Makedonije u BiH, koji je istakao da je "grupa 'Leb i sol' ikona makedonske muzičke scene".

Nakon deset godina pauze, "Leb i sol" je ponovo na okupu. Planirano je deset koncerata na ex-Yu prostorima sa mogućnošću još četiri koncerta za koje su dogovori u toku.

Gitarista Vlatko Stefanovski, inače rado viđen gost u Sarajevu sa svojim triom, je posebno naglasio da se sjeća svog prvog nastupa na koševskom stadionu 1977. godine sa grupom "Leb i sol", kao gosti grupe "Bijelo dugme", kao i posljednjeg nastupa u "Zetri" 1987. godine u okviru koncertne promocije tada aktuelnog albuma "Kao kakao".

Ovom turnejom "Leb i sol" obilježava tri decenije postojanja.