Kultura
11

"Makedonac": Premijera dokumentarnog filma Faruka Sokolovića

Klix.ba
Dokumentarni film "Makedonac" reditelja Faruka Sokolovića, prema scenariju Šuhrete Dude Sokolović, zasniva se na priči pobjede dobra i ljudskosti nad porivom za osvetu.

Kapetan JNA, Amir Reko, koji je služio u Bitoli i Zaječaru, 1992. godine se uz pomoć prijatelja, oficira JNA, Dragana Simića, vratio u ratom zahvaćeno i opkoljeno Goražde, četiri dana nakon početka opšteg napada na ovaj grad. Doživio je lično i profesionalno iskušenje na koje su mnogi tokom rata u BiH reagovali tako da su završili u Hagu ili nekom drugom sudu za ratne zločine.

Premijera dokumentarnog filma "Makedonac" bit će održana u četvrtak, 24. decembra, 2015. u 16 sati u Cinema Cityju u sali pet.

Nakon projekcije filma održat će se i press konferencija na kojoj će se prisutnim novinarima i novinarkama obratiti svjedoci i akteri ove antiratne priče: Šuhreta Duda Sokolović, scenaristica filma, Amir Reko (Makedonac), glavni protagonist filma, Dragan Simić, protagonist filma i Miloje Čarapić, protagonist filma.

Moderatorica razgovora bit će Una Bejtović.

"Mebius Film" iz Sarajeva u saradnji sa Institutom za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR) do sada je producirao više od 30 dokumentarnih priča iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, o ljudima koji su od 1992. godine do danas ostali humani, ljudi, prijatelji, iznad mržnje i mraka svakodnevice Bosne i Hercegovine.