Kultura
0

Majstorska radionica Damira Šagolja: Izazovi fotoreporterstva

Sarajevo-x.com
"Majstorska radionica Damira Šagolja: Izazovi fotoreporterstva" održat će se od 09. do 13. juna u Mediacentru Sarajevo, javljaju organizatori radionice. Predavač će sa učesnicima i učesnicama podijeliti svoja iskustva i zapažanja sa različitih zadataka na kojima je bio angažiran od Afganistana, preko Iraka do Amerike.

Program radionice će sadržavati multimedijalno predavanje, praktičan rad i interakciju sa učesnicima i učesnicama. Osim primjera iz vlastite prakse, Šagolj će predstaviti način rada svjetskih fotografskih agencija danas.

Moderne komunikacije, digitalna tehnika, globalno selo, ogromna konkurencija, promjena uredđivačke politike, nestanak sa scene "srednje klase", samo su neke od tema koje će biti obuhvaćene programom radionice. U okviru radionice za učesnike i učesnice planiran je i praktični dio, gdje će svaki od polaznika/polaznica dobiti po jednu temu kojom će se baviti tokom trajanja radionice. Prva tri dana radionice predviđena su za studijski rad, a posljednja dva za terenski i izradu fotografija. Na kraju, polaznici/polaznice će međusobno upoređivati radove i izvlačiti zaključke, a najbolji radovi će biti izloženi u prostoru Mediacentra Sarajevo.

Damir Šagolj je studirao na Državnom energetskom univerzitetu u Moskvi. Paralelno s tim, pohađao je časove na Moskovskoj državnoj akademiji za film. Godine 1991. vraća se u Sarajevo i počinje raditi kao asistent-fotograf u studiju PhotoDesign. Tokom rata potpisuje prvi fotonovinarski ugovor u Pres agenciji Sipa, a 1996. godine pridružuje se Reutersu. Novinske priče i reportaže objavljivao je u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post... Kao fotoreporter pokrivao je najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.

Učesnici/učesnice će raditi fotografije na zadatu temu, a autori/autorice tri najbolja rada će dobiti vrijedne nagrade, fotoopremu marke Sony i to: prva nagrada: DSCW120S; druga nagrada: DSCW110 i treća nagarada: DSCS730. Tokom radionice bit će prezentirani novi modeli Sony foto aparata DSLR.