Kultura
0

Majstorska radionica Aleksandra Hemona o pisanju i javnosti

FENA
NetNovinar trening centar od 13. do 15. decembra organizira majstorsku radionicu jednog od najcjenjenijih svjetskih pisaca Aleksandra Hemona, autora djela " Pitanje Bruna" i "Čovjek niotkud".

Majstorska radionica "Pisanje i javnost- književnost i novinarstvo” bit će održana u Mediacentru Sarajevo. Rok za prijave je 5. decembar.

Osnovni cilj radionice je razdvojiti način književnog i novinarskog pisma i istovremeno pokazati koje se književne tehnike mogu primijeniti u novinarstvu i obratno.

Radionica će se sastojati od dva tematska modula.

Na prvom modulu učesnici će se detaljno upoznati o književnom i novinarskom tekstu. Učit će o karakteristikama književnog teksta: retorika, publika, proizvodnja i karakteristikama novinarskog teksta s posebnim osvrtom na kolumnu.

Na drugom modulu veliku pažnju trener će posvetiti sličnostima i razlikama književnika i novinara u različitim društveno-kulturnim situacijama.

S obzirom na to da Aleksandar Hemon svoja djela objavljuje na dva jezika i radi na dva kontinenta jedan dio radionice posvetit će situaciji novinara/književnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici će raditi na vlastitim radovima ukoliko ih budu imali koje će zajedno s trenerom analizirati, a radionica će se velikim dijelom bazirati na diskusijama učesnika i trenera i pismenim vježbama.

Aleksandar Hemon od 1992. godine živi u Čikagu. Njegove priče objavljene su u uglednim svjetskim listovima poput The New Yorker, Chicago Review, The Paris Review i uvrštene su u “Najbolje kratke američke priče” 1999., 2000., 2006. godine.