Kultura
17

Majstor kista Irfan Hozo izložio slike "Iz ateliera" u Vijeću ministara BiH

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veliki bh. umjetnik i izniman majstor kista Irfan Hozo otvorio je danas izložbu slika "Iz ateliera" u prostorijama zgrade Vijeća ministara BiH. Na samom otvorenju izložbu je pogledalo oko 100 ljudi.

Hozo je dobio poziv od Vijeća ministara BiH da svoje radove izloži u njemu što je prihvatio kazavši da se umjetnici moraju boriti za svoju umjetnost.

"Galerije su prazne, nije to ništa neobično. Izlagali smo po izlozima, tramvajima i to je u svijetu normalno. Treba sve uraditi da publika na putu mora vidjeti naša djela, a i mi moramo nešto uraditi, obrazovati publiku, pokazati publici svoja djela. To što izlažem ovdje je slučajnost jer sam dobio poziv, a sebi sam rekao da više niti jednu ponudu neću odbijati", kazao je Hozo za Klix.ba.

Hol prizemlja zgrade Vijeća ministara je oživio i sada podsjeća na umjetnički atelje jer su motivi na slikama upravo predmeti iz Hozinog ateljea u kojem svakodnevno nastaju djela. Kazao je kako je predstavio samo trećinu slika koje ima.

"Bolje da stoje ovdje nego u kući, da ih samo jedan čovjek vidi to je već uspjeh, a čuo sam da ovdje radi oko 800 ljudi", kazao je.

Riječ je o kamernoj izložbi bez, kako je Hozo rekao, pretenzija da prikazuju slikarski izumi. Iz ateljea je izvukao srž, odnosno ono što mu "zapinje za oko" svaki dan i to naslikao.

"To su obične stvari, ali ispalo je da to ima smisla. To je radni atelje, atelje za razmišljanje. Inspiracija se može desiti ovdje, to je radni nerv koji tjera čovjeka da ustane svaki dan i vidi kako će dan završiti. Da li da sjedi i pije ili da radi, ja se odlučujem za ovo drugo", rekao je.

Istakao je kako se bori za svoju profesiju jer mu nije ostalo puno drugih stvari koje zna raditi.

"Kad bih se ponovo rodio izabrao bih umjetnost, o tome ne bih ni razmišljao", zaključio je veliki umjetnik.