Bulgakovo vrijeme
37

"Majstor i Margarita" na sceni SARTR-a i BNP Zenica

Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra će u nedjelju, 9. aprila, s početkom u 20 sati imati priliku ponovo pogledati predstavu "Majstor i Margarita" u režiji Aleša Kurta.

Nakon igranjna na sceni Sarajevskog ratnog teatra predstava gostuje u Bosanskom Narodnom Pozorištu Zenica u utorak, 11. aprila, u 19:30 sati.

Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana Majstor i Margarita, ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: "Neka znaju…Neka znaju!".

Sarajevski ratni teatar SARTR svoju umjetničku 25. sezonu započinje predstavom koja je inspirisana ovim djelom i koja je rađena sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovog vremena u današnjem svijetu: Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu.

Dramatizacija i dramaturgija predstave povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.