Odnos majke i kćerki
239

"Majka ili sve lutke idu u raj" otvara novu sezonu u SARTR-u

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u srijedu, 26. septembra, u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. Riječ je o emotivnoj predstavi koja govori o odnosu majke i dviju kćeri.

Ekipa je na predstavi radila cijelo ljeto i omogućila energičan početak sezone. Direktor SARTR-a Aleš Kurt kazao je kako je ova predstava na tragu onoga čime se ovaj teatar bavi godinama, a to su socijalni angažman i ljudska intima.

"Želim istaći da u ovom projektu ima mnogo mladih ljudi, a neki od njih debituju. Bitno je da nađemo vrijeme, sredstva i živce da mlade snage 'gurnemo u vatru' i da se okušaju pred pravom publikom, kritikom i svemu što ide uz ovaj posao. Rediteljica Dubravka je okupila ekipu mladih, žene su u apsolutnoj većini i mislim da je to odlično u smislu rodne ravnopravnosti", kazao je Kurt.

Rediteljica Zrnčić-Kulenović kazala je kako je zadovoljstvo svakog teatra kada na svom repertoaru ima praizvedbu, a da je posebno zadovoljstvo to što je autorica mlada apsolventica na Akademiji scenskih umjetnosti. Ovo djelo je napravila u okviru predmeta Umjetnost lutkarstva.

"Tekst 'Majka ili sve lutke idu u raj' predstavljen je na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu i slušajući izvedbu glumice iz Osijeka obuzele su me vizije koje sam počela slagati u scenske slike. Normalan je potez bio da Alešu ponudim taj tekst za naš teatar i on je odmah reagirao te smo započeli proces dorade teksta. Predstava je vrlo emotivna i treba je pogledati", kazala je rediteljica.

Istakla je kako priča govori o majci i dvije kćerke čiji je porodični odnos uzrokovan Munchausenovim sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran. Majka glumi paćenicu skrivajući promašeni život i manipulirajući kćerkama. Također, govori o mreži manipulatora koja nam određuje život, manipulaciji koja redizajnira stvarnost u koju počinjemo vjerovati iz straha te prebacivanju krivice na drugoga kako bismo sebe oslobodili od grijeha.

Autorica teksta kazala je kako je bila vođena nagonom da piše o osobama koje život provode u izolaciji i načinu na koji one opstaju te na kraju izlaze kao razumna bića.

"Tu su dvije djevojke koje majka drži u zatočeništvu. Lutke funkcionišu na istom principu kao psihodrama, a sestre ih koriste kao sredstvo suočavanja sa svim svojim traumama i strahovima i na taj način ih prevazilaze. Osnovna tema je manipulacija na raznim nivoima", kazala je Čizmo i zahvalila se svima na ukazanoj prilici i povjerenju.

Branko Banković je bio zadužen za scenski pokret. Kazao je kako mu je bilo zadovoljstvo raditi s mladim djevojkama koje su željele raditi i istraživati.

"Predstava nam je dala mogućnost da istražimo način na koji tijelo može manipulirati i na koji način prima manipulaciju. Dodatna stvar koja nas je razveselila i dala puno materijala za rad je lutka, na koji način tijelo preko lutke može manipulirati i na koji način to može raditi majka", kazao je Banković.

U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović. Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš-Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić-Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

Reprizna igranja su 27. i 28. septembra u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati pozivom na 033/664-070 ili slanjem poruke na Facebook stranicu navedenog teatra.