Kultura
0

Maja Zećo u ekipi Magacin Kabarea

Klix.ba
Ekipa Magacin Kabarea u subotu 6.aprila u caffe clubu Gogo, kroz predstavu Tabu Šema predstavlja još jednu novu članicu.
Maja Zećo i Mona Muratović
Maja Zećo i Mona Muratović
Maja Zećo, glumica koja je već sarađivala i ranije sa Magacin Kabareom, te ostvarila sjajnu ulogu u novogodišnjem programu koji je emitovan na BHT1, priključila se ekipi Magacin Kabarea te se već publici u caffe clubu Gogo predstavila kroz lik mlade Hercegovke koja se vratila iz Njemačke, u erotskom trileru Tabu Šema, te u mjuziklu Šejtan na kanafi. Maja je u pauzama između proba kratko predstavila svoju dosadašnju saradnju sa Magacin Kabareom, te buduće planove.

Sarađivala si sa ekipom Magacin Kabarea u nekoliko navrata, a sada definitivno postaješ stalni član?

Prva saradnja i druženje sa ekipom Magacin Kabarea ostvarena je povodom novogodišnjeg programa na BHT1. To je prošlo odlično u smislu kreativnog rezultata, ali i gledanosti i reakcijama kako postojećih tako i novih poklonika rada Magacina. Uradili smo remake uveliko poznatog komada Tabu Šeme, gdje je radnja osvježena i kroz likove i kroz priče. A što se tiče moje malenkosti kao novog člana MK, moglo bi se reći da sam uz Magacin vezana od samih početaka, bilo da je to kroz glumu ili kroz razne oblike podrške, širenje dobrog glasa i konstantnog davanja preporuka svima onima koje poznajem, a koji nisu imali priliku pratiti rad i djelovanje ove ekipe.

Priključuješ se ekipi MK i odmah ulaziš u priču Tabu Šeme, jedne od najškakljivijih predstava MK, kako si se snalaziš u ulozi?

Moje dodirne tačke sa ovom predstavom su ostvarene već ranije kroz pomenuti novogodišnji program, no koncept je bio ipak drugačiji, prilagođen mediju i svim gledateljima. Prije otprilike mjesec dana, na Zanin poziv, pridružila sam ekipi te smo počeli stvarati svojevrsni remake postojeće predstave. Zahvaljujući profesionalnosti Emira Kapetanovića i neupitnoj susretljivosti, nesebičnoj podršci i povjerenju ostatka kolektiva, jednostavno mogu reći da su pripreme bile intenzivne, energične, duhovite, a ponajprije konstruktivne i inspirativne. Ipak rezultat može suditi naša publika, štovatelji, ali i kritika.

Humor MK i predstave su veoma specifične, sam prostor caffe-a je posebno iskustvo, da li si ranije imala priliku nastupati u takvom prostoru i kakvo je tvoj mišljenje i umjetnosti u kafiću?

Umjetnost ne bira mjesto. Umjetnost može i nastaje u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, ali ako bih birala da li je bolje u kafiću imati umjetnost ili umjetno, prije bih pristala na ovo prvo. Opšta percepcija javnosti, a i moja je da Gogo više ima formu kluba, a klubovi okupljaju istomišljenike, ljude koji imaju nešto zajedničko i zajedničku ljubav i poštovanje prema nečemu. U ovom slučaju radi se o ljubavi i radosti prema umjetničkom izričaju kroz glumu, pjesmu, ples, humor, potrebi da se kroz intimniju atmosferu prođe kroz teme koje nas okružuju te jednostavno progovaranje o tabuima. Kod Goge je napravljen najveći pomak ka alternativnim rješenjima, kako za glumce i njihovu egzistenciju, tako i za kabare, kao teatarsku formu.

Koliko misliš da ćeš doprinijeti ekipi MK, a koliko će MK pomoći tvojoj karijeri?

Svakom svom angažmanu davala sam se maksimalno, bez obzira koliko mi se koji sviđao, a obzirom na sve prethodno navedeno vezano za atmosferu rada sa kolektivom MK, sigurno je da će ovaj put doprinos biti i veći od maksimuma. A što se tiče moje karijere i utjecaja MK, sigurno je da će jedan novi krug ljudi vidjeti ko sam, šta sam i kako radim i šta mogu ponuditi na sceni. Nikada ne polazim s mišlju da će nešto napraviti spektakularan preokret u mojoj karijeri, pa tako ni sada, a iskreno ionako mi je sav fokus usmjeren ka stvaranju što boljih rezultata i svega što ćemo ponuditi publici.