Kultura
0

Maja Pliseckaja predstavila novu knjigu

FENA
Baletna legenda Maja Pliseckaja predstavila je u Moskvi svoju novu knjigu "Trinaest godina kasnije". Promocija knjige upriličena je u utorak uvečer za 49. godišnjicu braka ruske balerine i kompozitora Rodiona Ščedrina, a obuhvata period od 1994. godine do maja 2007. godine.

Pliseckaja kaže da je publika od nje zahtijevala novu knjigu iako je 1993. godine, kada je objavila knjigu "Ja, Maja Pliseckaja", najavila da prestaje s pisanjem smatrajući da malo koga zanima balerina koja je uglavnom napustila scenu.

U knjizi "Trinaest godina kasnije" zabilježeni su i lijepi i tužni trenuci iz života balerine. Tu su susreti sa zanimljivim ljudima, predstavljene su nove baletne postavke, takmičenja, a zabilježeni su i skandali i suđenja.

Kritika ocjenjuje da "Maja piše s takvim žarom kao kada izvodi svoje nezaboravne baletne partije".

Iz knjige se može otkriti da su ona i Ščedrin strasni ljubitelji nogometa i da kada se nalaze u Muenchenu, "ne propuste nijednu utakmicu". "Uopće, sport je napravio ogroman uticaj na balet", smatra Pliseckaja, dodajući da na nogometaše gleda "kao na gladijatore", prenijela je agencija Itar-Tass.

Balerina je kazala da je knjigu napisala za šest meseci a kako mnogo putuje, bila je u prilici da piše i u avionu i u hotelima.

Knjiga je zanimljivo opremljena - na prednjoj stranici korica je naslikana bijela silueta na crvenom fonu, a na poleđini bijeli labud s riđom glavom, kojem je u knjizi posvećena cijela priča. Pliseckaja je, naime, decenijama izvodila partiju labuda iz baleta Čajkovskog "Labudovo jezero" u Boljšom teatru.

Pliseckaja se nalazi u odličnoj formi, još igra, a njen omiljeni baletni komad je jednočinka "Ave Maja" koju je za nju specijalno postavio Maurice Bejart na muziku Johanna Sebastiana Bacha.