Predstava "Elijahova stolica"
0

Maja Izetbegović najbolja mlada glumica na festivalu u Rijeci

Klix.ba
Maja Izetbegović
Maja Izetbegović
Predstava "Elijahova stolica" nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, odnijela je pet nagrada na 19. Međunarodnom festivalu malih scena koji se održao u Rijeci od 3. do 9. maja 2012. Predstava rađena prema romanu Igora Štiksa dobila je nagrade za režiju (Boris Liješević), dramaturgiju (Darko Lukić), glavnu mušku ulogu (Svetozar Svetković), nagradu publike, a bh. glumica, Maja Izetbegović proglašena je najboljom mladom glumicom.

U konkurenciji osam predstava iz pet zemalja odlučivao je žiri u sastavu: Snježana Banović, redateljica iz Zagreba, Dušanka Stojanović Glid, dramska glumica iz Beograda i Damir Orlić, dramski glumac iz Rijeke.

"Maja Izetbegović u ulozi Alme Filipović u predstavi Elijahova stolica lirskom je zaigranošću plastično ocrtala ne samo tragediju svoga lika, već i onu cijele generacije mladih ljudi iz ratom okupiranog Sarajeva donijevši na scenu vitalnost i zanos glume koji najpotresnije moguće ilustriraju univerzalnu tragičnost toga usuda", stoji u objašnjenju žirija.

Prema mišljenju žirija, Boris Liješević je složenim i inovativnim rediteljskim postupcima za pamćenje te preciznim radom s izuzetnim ansamblom JDP-a iznio izniman scenski doživljaj prepun emocija i snažnih introspektivnih tumačenja slojevitog romana Igora Štiksa otvarajući neke nove horizonte suvremene kazališne režije.

Svetozaru Cvetkoviću dodijeljena je nagrada za najbolju mušku ulogu za ulogu Richarda Richtera.

"Njegovi se glumački postupci lišeni svake izvanjskosti i patetike mogu nazvati jednostavno – čudom glumačke interpretacije”, stav je riječkog žirija.

Nagrađen za dramaturgiju, Darko Lukić slojevitom je romanu "Elijahova stolica" Igora Štiksa udahnuo, pomoću cijelog spektra savremenih dramaturških intervencija, bogat scenski život.

Visoka prosječna ocjena 4,72 kojom je "Elijahova stolica" okrunjena i nagradom publike "Dalibor Foretić" dokaz je da su se ukusi publike podudarili sa mišljenjem žirija 19. Festivala malih scena u Rijeci.

"Elijahova stolica" premijerno je izvedena u oktobru 2011. u Beogradu, a prvu reprizu imala na 50. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS.