{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maja Izetbegović najbolja glumica, Dino Mustafić najbolji reditelj

F
12.4.2011. u 08:28
0
17
Maja Izetbegović najbolja glumica, Dino Mustafić najbolji reditelj
0
Direktor Jugoslavenskog dramskog pozorišta (JDP) Branko Cvejić uručio je u ponedjeljak uvečer glumcima Maji Izetbegović i Svetozaru Cvetkoviću godišnje nagrade ovog beogradskog pozorišta za uloge ostvarene u predstavi "Elijahova stolica", koja je izvedena u prepunoj sali Kamernog teatra 55 u Sarajevu.
Nagrade JDP-a za najbolju žensku ulogu bh. glumici Maji Izetbegović i najbolju mušku ulogu srbijanskom glumcu Svetozaru Cvetkoviću dodijeljene su za izvrsna ostvarenja Alme Filipović i Riharda Rihtera u spomenutoj predstavi, koju je prema knjizi Igora Štiksa režirao Boris Lijašević.

Duboko emotivna predstava, koju karakterizira nesvakidašnji koncept postavke na scenu, prati životnu priču Riharda Rihtera. Taj njemački novinar nakon pronalaska tajne bilježnice svoje pokojne majke saznaje da mu je pravi otac Jevrej, kojeg su Njemci tokom Drugog svjetskog rata odveli u logor. Nošen željom da sazna više informacija o njemu, put ga vodi u opkoljeno Sarajevo 1992. godine, gdje ga i pronalazi. Igrom sudbine zaljubljuje se u njegovu kćerku, za koju kasnije saznaje da mu je sestra.

Godišnje nagrade dodjeljuju se povodom Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a predstava "Elijahova stolica" izvedena je u okviru kulturološkog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul Memorije.

Laureat ove nagrade također je i bh. reditelj Dino Mustafić, kojem je dodijeljena za najbolju režiju i najbolji autorski koncept za predstavu "Rođeni u YU". Također, ansamblu predstave dodijeljena je nagrada za najbolju izvedbu. Nagrada će Mustafiću i članovima ansambla biti naknadno uručena.

Predstava "Elijahova stolica" gostovala je na sceni Kamernog teatra 55 dvije noći zaredom, a izvedba u ponedjeljak uvečer nagrađena je višeminutnim aplauzom i ovacijama publike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: