Razglednice sa dubljom porukom
0

Mail-art prvi put u BiH

Sarajevo-x.com
ASA Art Gallery ugostit će od 1. do 15. aprila svjetsku izložbu "A Book About Death" koja prezentira moderni oblik umjetnosti koji komunicira putem razglednica, poznatiji kao mail-art.

Nakon uspješne postavke u Zagrebu, ovo će biti prilika da se izložba prikaže Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Vlasnik izložbe je Emily Harvey fondacija. Izložba je bila postavljena u SAD-u i u Brazilu, a Muzej moderne umjetnosti u New Yorku uzeo je set razglednica za svoju arhivu.

Projekat je sastavljen od niza atraktivnih kolaža. Svoje razglednice su priložili neki od najpoznatijih neodadaista i kolaž umjetnika, npr. Keith Buchholz, osnivač Fluxusa u St. Louisu, pa Matthew Rose koji je i pokrenuo ideju, Reed Altemus, Mark Bloch, Angela Ferrara, Berty Skuber, čak je i Yoko Ono poslala svoju razglednicu.

Otvaranje izložbe će biti održano u četvrtak, 1. aprila 2010. godine u 18:30 sati u zgradi ASA Art Gallery, Bulevar Meše Selimovića 16 u Sarajevu.

O postavici i mail-artu će govoriti koordinatorice izložbe Ivana Režek i Nataša Stanišić.

Između ostalog, ovaj projekat je posvećen Emily Harvey, umjetnici i meceni, koja je otkrivši da boluje od raka, odlučila ostatak života provesti pomažući mladim umjetnicima i na to je potrošila svoje bogatstvo. Njena fondacija danas umjetnicima stavlja na raspolaganje rezidencije i galerije u Italiji, Francuskoj i SAD-u.