Kultura
1

"Mahalac" ponovo u Hrvatskoj

Klix.ba
Nakon sinoćnje predstave u prepunom Kamernom teatru 55, najveći pozorišni hit ove godine u BiH nastavlja svoju turneju po regiji.

Poslije fenomenalnog uspjeha u oktobru u Hrvatskoj, nastavlja se turneja zbog ogromnog interesa tamošnje publike. “Mahalac” će po treći put u samo dva mjeseca gostovati u Splitu i to 18. decembra, u dvorani Lora, dok će ga Makarani moći gledati 19. decembra u Gradskoj sportskoj dvorani.

Po povratku slijedi premijera u Novom Sadu, u dvorani Spens, 26. decembra, dok se turneja po Hrvatskoj i Srbiji nastavlja odmah u januaru slijedeće godine. A već početkom februara Beograđani će u Domu sindikata po drugi put moći pogledati ovu izvanrednu komediju o muško-ženskim odnosima s akcentom na specifičnostima bh. mentaliteta. Pokazalo se da dosad niko nije ostao imun na komedijske bravura Dragana Marinkovića Mace.

Predstava je dobila i izvanredne kritike tamošnjih medija od Slobodne Dalmacije, Zadarskih novina, te najcjenjenijih portal dalmacijanews, ezadar.hr, infozona.hr i mnogih drugih.

U tim medijima napisano je između ostalog i ovo:

“Ako je smijeh uistinu lijek, Splićani koji su gledali Mahalca ne trebaju se ove zime bojati ni gripe ni prehlade“.

"Bosanski je humor prilično poznat a, da ni stroga splitska publika na njega nije ostala imuna, potvrdio je dvosatni smijeh“.

"Predstava koju bismo mogli okarakterizirati kao uspješan spoj cabareta i stand-up komedije započela je pjesmom Teško meni jadnoj u Saraj'vu samoj koju je otpjevala, svirajući na klaviru, izvrsna Negra Čičić, čiji bi glas nesumnjivo posramio velik broj tzv. zvijezda i zvjezdica u regionu“.

"U režiji Mirele Trepanić, nastala po tekstu Indire Kučuk-Sorguč, spomenuta je predstava, zapravo cabaret bosanskohercegovačkog glumca Dragana Marinkovića Mace, zadarskoj publici približila, kako to mnogi kažu, najbolji bosanski izvorni proizvod - humor. I ne griješe!“.

"Komedija o muško-ženskim odnosima na provokativan i duhovit način kritizira današnje sponzoruše, snobizam, novopečene tajkune čijeg se izgleda i vlastita djeca stide, lažni intelektualni sjaj, obijest, pa i ulizivački odnos spram Europske unije“.

Ovim izvanrednim prijemom hrvatske publike otvoren je put za nova "mahalanja“ u susjednoj državi.

Generalni partner predstave je Stock BH. A ovlašteni auto prijevoznik je Guma Pro s vozilom Renault Fluence.