Kultura
112

Magična noć sevdaha u Sarajevskom ratnom teatru

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prepunom Sarajevskom ratnom teatru sinoć su mladi muzičari Tarik Hukičević, Leila Ćatić, Jusuf Brkić, Ermin Čalkić, Fatmir Sulejmani i Mejdi Sulejmani predstavili Sevdah pogon, novu muzičku scenu koja želi stvoriti prostor za novu energiju u tradicionalnoj muzici BiH i kontinuirano raditi na pružanju prilike mlađim ljudima da izgrade svoje viđenje sevdaha.

SARTR je sinoć bio premal da bi primio sve one koji su došli vidjeti mlade umjetnike, zaljubljenike u sevdah, na djelu. Prvi je nastupio Brkić, a nakon toga su uslijedili Čalkić, braća Sulejmani, Ćatić i Hukičević.

Publika je mogla čuti sevdalinke "Safo, moja Safo", "Evo srcu mome radosti", "Mlad se Jusuf oženio", "Snijeg pade na behar na voće", "Grana od bora"...

"Veoma sam iznenađen publikom i odnosom publike. Bilo je zadovoljstvo svirati ovakav jedan koncert. Meni bi bilo drago da ova scena Sevdah pogona večeras oživi mlade i da oni zavole sevdah, da im budemo putokaz i da vide da sevdah ima značaj i težinu", kazao je Jusuf Brkić, jedan od učesnika.

"Fenomenalan je osjećaj gledati punu salu oduševljene publike i znati da ste vi učestvovali u kreiranju događaja. Cijeli projekt Sevdah pogona pokazao je koliko kreativnosti i volje imaju mladi ljudi, kao i to da sevdah muzika ima svoje nasljednike koje smo imali priliku čuti", kazala je Dina Ahmetspahić, jedna od učesnica trening programa, koji je organizovao Mediacentar Sarajevo uz podršku UN-ovog projekta za partnerstvo i zagovaranje Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Večer bosanske ljubavne pjesme otvorio je izvođač i istraživač sevdaha Damir Imamović, član Umjetničkog savjeta Sevdah pogona.

"Odavno zbog nečega nisam bio ovoliko ponosan kao što je nova sevdah scena", bio je Imamovićev komentar nakon koncerta.

Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a, nije krio svoje zadovoljstvo nakon održanog koncerta.

"Naša ideja bila je da oživimo, odnosno da ponovo vratimo muzičku scenu u ovaj prostor. Sevdah pogon, u kojem smo vidjeli neke istinski talentirane i mlade izvođače sevdaha, samo nam je dao vjetar u leđa da u budućnosti nastavimo raditi i da pružamo mladim ljudima šansu", kazao je Kreševljaković.

Iza produkcije koncerta stoje učesnici i učesnice Mediacentar treninga "Kulturni menadžment i produkcija umjetničkih programa".