{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Magdeburg podržava kandidaturu Sarajeva

F
7.7.2011. u 15:40
0
0
Magdeburg podržava kandidaturu Sarajeva
0
Magdeburg podržava kandidaturu Sarajeva
Magdeburg
Gradonačelnik pobratimskog Grada Magdeburga Lutz Trumper, poslao je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo kojim podržava kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.
U pismu podrške, Lutz opisuje Grad Sarajevo kao središte i raskršće kultura, civilizacija i religija svijeta koji kroz stoljeća baštini izuzetna ostvarenja čovjeka u bogatoj prirodnoj zajednici koja je oblikovala duhovne, graditeljske i svakovrsne kulture različitosti.

U pismu se navodi da je ''Sarajevo jedinstveni grad povijesti, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije, grad prijatelj koji je kroz svoju savremenu povijest kao i proteklih stoljeća predstavljao jedinstven spoj srednjoevropske, jugoistočnoevropske, te balkanske i mediteranske kulture''.

Opisana je posebna vrijednost Sarajeva u predstavljanju napora na obnavljanju vlastitih vrijednosti zahvaljujući bogatoj kulturno-historijskoj baštini, oslonjenosti na regiju, na uzgradnji čvrstih veza sa evropskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota.

''Grad Magdeburg podržava kandidaturu Sarajeva zato što smo uvjereni da će dodjela titule kulturne prijestolnice Evrope samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu zajedničku saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih urbanih zajednica, jer Sarajevo je ne samo simbol već istinski interkulturalni grad što mu daje posebno značenje'', rečeno je u pismu podrške gradonačelnika Magdeburga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: