Kultura
0

Magacin Kabare: O diskriminaciji u BiH na humorističan način kroz projekt "Patriot"

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
Moamer Kasumović, Zana Marjanović i Emir Kapetanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Caffe clubu Gogo, matičnoj sceni Magacin Kabarea, predstavljen je multimedijalni projekt "Patriot", web-serijal baziran na mjuziklu "Jedinac".

"Patriot" će na humorističan način, kroz kabaretski izraz, obrađivati teme diskriminacije u našem društvu, a rezultat je višemjesečnog rada tima Magacin Kabarea – reditelja i scenariste Emira Kapetanovića i glumaca Zane Marjanović, Moamera Kasumovića, Mone Muratović, Ene Kurtalić i Aldina Tucića.

Projekt je rezultat višemjesečnog rada, istraživanja i saradnje sa organizacijama i pojedincima koji se bave različitim društvenim pitanjima. Tim Magacin Kabarea je mapirao sve ono što je boljelo bh. društvo u ovoj godini i došao do problema diskriminacije, kao ključnog pitanja u "Patriotu".

"Mi smo uspjeli da pronađemo formulu za bavljenje našim društvenim problemima na zabavan način i hrabro stanemo pred njih, bez sažaljenja i krivljenja drugih. Projekt se zove 'Patriot', jer smo se vodili činjenicom da je patriotizam izražavanje ljubavi ka svojoj domovini, ali da smo istovremeno svi lijevi ili desni, crni, bijeli, naradndžasti ili žuti. Svi mi volimo svoju državu, ali na svoj način. 'Patriot' pokušava naći neki zajednički način koji ćemo svi voljeti i voditi BiH u nekom ispravnom pravcu", ispričao je reditelj Kapetanović i dodao kako je 'Patriot' ispričan kroz kabaretske nastupe članice stare čaršijske porodice.

Porodicu čine tri člana, a svaki vuče na svoju stranu u kući od 100 kvadratnih metara, gdje imovinska rasprava nije razriješena. Kuća nikome ne pripada i svi žele dio.

Moamer Kasumović glumi Goca, jedinog muškarca u porodici, a navodi kako se ovakav projekt prvi put radi na našim prostorima, iako je trend web-serija već uzeo veliki zamah u svijetu.

"Epizode se sastoje od igranog i snimljenog materijala. Goc je jako zabavan i priča priču koja je svima nama u malom mozgu, o našem 'tolerantnom', licemjernom društvu", rekao je Kasumović.

Epizode, njih sedam u trajanju od sedam minuta, bit će prikazane u narednim mjesecima putem različitih medijskih platformi u BiH i regionu. Javnosti će biti predstavljene od 15. do 21. decembra kroz događaj "7 dana Magacin Kabarea", a svaka epizoda obrađivat će različite vidove diskriminacije koji dovode do nasilja, što je veliki problem našeg društva.

"Serijal će činiti i dijelovi koji su snimani u kući, u stvarnom prostoru u kojem vidimo porodicu kako doručkuje i obavlja sve one svakodnevne obične stvari. Drugi dio prikazuje se kao komentar na sve naše društvene probleme, u vidu kabaretskog plesa, pjesme i šala", pojasnila je glumica Zana Marjanović.

Čaršijska porodica je, pojasnila je Marjanović, odabrana kako bi prikazala šta se dešava kada se mladi ljudi, odgojeni na tradicionalan način, suoče sa tranzicijom i novim vremenom.

Kostime u serijalu radila je Gaša Miladinović, dok je glumica Ena Kurtalić odgovorna i za koreografiju.

Sve epizode bit će besplatno dostupne putem internet platformi, a snimat će se na nekoliko lokacija, kao i pred publikom u Caffe clubu Gogo.

Projekt je neprofitan i humanitarnog karaktera, a provodi se uz podršku Jolie-Pitt Fondacije i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.