{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maestro Riccardo Muti 13. jula ponovo u Sarajevu

F
9.4.2009. u 13:29
0
1
Maestro Riccardo Muti 13. jula ponovo u Sarajevu
0
Maestro Riccardo Muti 13. jula ponovo u Sarajevu
Slavni italijanski dirigent i zvijezda svjetske klasične muzičke scene Riccardo Muti zajedno sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" priredit će 13. jula u sarajevskoj Zetri koncert "Putevi prijateljstva: od Sarajeva do Sarajeva".
Koncertom će biti obilježena 20. godišnjica Ravena Festivala u čijoj će organizaciji koncert biti i održan, a ujedno će predstavljati i podsjećanje na prve dane projekta "Putevi prijateljstva", koji je i začet u Sarajevu 1997. godine.

Te je ’97. godine maestro Muti u pratnji ansambla Milanske skale sarajevskoj publici priredio koncert u dvorani Skenderije.

Riccardo Muti je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, govorio o svojim jakim emocijama kada je riječ o Sarajevu i ponovnom dolasku u taj grad.

"Neobično sam uzbuđen što sam ponovo u Sarajevu. Koncert će ovaj put prvenstveno imati duhovni karakter. Želimo pokazati koliku snagu ujedinjenja ima muzika, bez obzira na religijske, etničke ili političke razlike", kazao je Muti.

Najavio je da će u prvom dijelu koncerta biti izvedena Brahmsova rapsodija, jer su njegova djela iznimna zbog muzičkog karaktera i spiritualnosti. Drugi dio koncerta donijet će Beethovenovu simfoniju "Heroika", koja je bila izvedena i prije 12 godina kada je Sarajevo tek ostavilo iza sebe teški ratni period.

Uslijedit će dio iz Verdijevog "Nabuca" koji će biti izveden sa horom "Maggio Musicale Fiorentino", te orkestrima iz BiH i dječijim horovima iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Srebrenice.

"Apsolutno nikada u životu neću zaboraviti trenutak kada smo prije 12 godina u Sarajevu trebali izvesti "Heroiku". U trenutku izlaska na scenu sarajevskih muzičara i solista svi smo apsolutno shvatili šta je predstavljala tragedija ovom gradu. Istovremeno smo uvidjeli i moć muzike - sa italijanskim su muzičarima postigli harmoniju, jer su na isti način osjećali muziku, bez obzira na sve razlike", prisjetio se maestro.

Podsjećajući na vrijeme nastanka projekta "Putevi prijateljstva", direktorica Ravena Festivala Christina Mazzavilani Muti istaknula je da su u Sarajevo te 1997. godine došli na poziv intelektualaca, muzičara i pisaca Sarajeva da daju doprinos izgradnji mira u BiH.

"Našim je dolaskom i oformljen projekt "Putevi prijateljstva" te zato 20. rođendan i slavimo u Sarajevu, gradu u kojem je sve i počelo. Nakon te godine, putovali smo i u Bejrut, Istanbul, Moskvu, New York i mnoge druge svjetske centre promovirajući projekt", istaknula je Christina Muti.

Ambasador Italije u BiH Alessandro Fallavollita ustvrdio je da je BiH već započela put povratka gdje i pripada - u Evropsku uniju, te da se taj put može efikasno trasirati i kroz muziku kojom se granice prevazilaze.

Italijanske je goste pozdravio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ocijenivši da "Putevi prijateljstva" ukazuju kako duh muzike može stvarati harmoniju u svijetu i ljudskim dušama. Mišljenja je da će koncert ukazati i na duhovnu preobrazbu građana u ovom dijelu Evrope.

Riječi podrške uputili su i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić te direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak, koji je pohvalio humani gest Italijana da sav prihod od prodatih ulaznica sa koncerta u Zetri poklone za školovanje djece u BiH.

Svi su bh. domaćini italijanskim gostima izrazili saučešće zbog velikog broja stradalih građana u nedavnom zemljotresu u centralnom dijelu Italije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: