Stvaralaštvo mladih
4

Mađarskom predstavom u Pozorištu mladih otvoren ovogodišnji Juventafest u Sarajevu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavom "The Fallibility of Man" u Pozorištu mladih u Sarajevu otvoren 11. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

U organizaciji Udruženja "Medija-Art", Juventafest će od 6. do 10. septembra ugostiti nekoliko stotina srednjoškolaca iz pet zemalja.

Selektorica festivala Emina Omerović istakla je da ovogodišnji festival otvara predstava iz Budimpešte.

"Veoma smo uzbuženi. U nastavku festivala očekuje nas šest umjetnički uzbudljivih predstava koje obrađuju vrlo važne teme. Sigurna sam da će publika uživati. Predstave će se igrati na dvije lokacije u Centru kulture i mladih i Pozorištu mladih u terminima od 17 i 20 sati. Pozivam publiku da detalje o predstavama pogledaju na našim web stranicama", kazala je.

Ovogodišnje predstave dolaze iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te da je ulaz na sve predstave besplatan.

Misija i vizija Juventafesta jeste da okupi mlade i da im da priliku da izraze kreativnost i svoja znanja i iskustva. Žiri 11. Juventafesta čine srbijanska rediteljica Milica Kralj, bh. glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Festival će biti zatvoren prezentacijama radionica i dodjelom Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija u nedjelju, 10. septembra.

Glavni pokrovitelj 11. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Prijatelji ovogodišnjeg Juventafesta su Bosanskohercegovačko- američka akademija nauka i umjetnosti, Dobar znak, a partneri su Pozorište mladih Sarajevo, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Bosanski kulturni centar, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, restoran "Ibes" i Studentski centar Sarajevo.