{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarskom predstavom nastavlja se festival MESS

23.10.2003. u 12:56
0
0
Mađarskom predstavom nastavlja se festival MESS
0
Mađarskom predstavom nastavlja se festival MESS
Predstavom "Getting Horny Bacchae" redatelja Sandora Zsotera iz Mađarske, nakon jučerašnje pauze nastavlja se 43. teatarski festival MESS.
Izazovna teatarska produkcija Euripidovih Bahantkinja, oblikovana u performativno-parodijskom stilu, djelo je Sandora Zsotera koji u saradnji sa dva finska, dva grčka i dva mađarska glumca, po četvrti put, rade na ovom klasičnom djelu. Ovo je njegova druga režija Bahantkinja (prvi put je izvedena 2001. godine u Katona Jozsef Theatru – Kamra), što uz dva workshopa na istu temu, jednom u Helsinkiju i drugi put u Solunu, govori u prilog izuzetnoj opčinjenosti ovom antičkom dramom što je na koncu rezultiralo i vlastitim scenarijem. Prema riječima režisera, scenario je termin koji više odgovara prirodi teksta nego dramski predložak jer su neke od ideja inspirisane filmom, ali i zbog toga što slike i tekst prate jedni druge.

S. Zoster ima reputaciju inovatinog i kontroverznog reditelja koji "ruši tradicionalne teatarske konvencije", a prepoznatljivost njegovog umjetničkog izraza bazirana je na scenskoj slikovitosti i neobičnosti. Getting Horny Bacchae je moderna adaptacija antičke drame koja nastoji oblikovati unutarnju napetost dionizijskog temperamenta miješanjem različitih jezika, slika, zvukova, pokreta i ponavljanja, provocirajući tako elementarne odgovore/reakcije na destruktivne i oprečne sile imanentne satirskoj prirodi.

Ovo je predstava koja pokazuje i dokazuje da komunikacija u teatru može biti uspješno realizovana čak i kada izvedba počiva na tri različita jezika.

"Getting Horny Bacchae" je predstava koja je nastala kao zajednička produkcija članova Teatarske unije Evrope u okviru projekta pod nazivom "Od workshopa do evropske koprodukcije" započetog prije dvije godine.

"Getting Horny Bacchae" je na programu večeras, 23.10. u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa početkom u 19.30 sati.

www.mess.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: