Kultura
0

Mađarska predstava "Ivanov" dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca festivala MESS

NINA
Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu na 44. međunarodnom teatarskom festivalu MESS na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji dodjela nagrada u Sarajevu dobila je predstava "Ivanov" Katona Joszef Teatra iz Mađarske.

Predstavu je režirao Tamaš Ascher, kojeg je stručni ocjenjivački sud nagradio Zlatnim lovorovim vijencem za najboljeg reditelja.

Najboljom glumicom festivala proglašena je Mirjana Karanović, za ulogu Krle u predstavi "Helvereva noć", dok su nagradu za najboljeg glumca podijelili Miki Manojlović i Ermin Bravo.

Također, specijalnu nagradu za vizualni identitet dobila je predstava moskovskog teatra "Snovi izgnanstva", reditelja Kama Ginkasa, a specijalnu nagradu za kreaciju predstave dobila je predstava "Tejlorove lutke", u izvedbi britanskog teatra "Gecko".

Nagradu lista Dani "Hrabri novi svijet" dobila je predstava "Priča Ronalda, klauna McDonalda" reditelja Rodriga Garcije, koju je izveo španski teatar La Carnicera.

Nagradu "Jurislav Korenić" za najboljeg mladog reditelja dobila je Lajla Kaikčija za predstavu "Pomrčina krvi", u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a nagradu za najboljeg mladog glumca "Rejhan Demirdžić" dobila je Rasa Samuolite za ulogu Julije u predstavi "Romeo i Julija", u izvedbi litvanskog Oskaro Korsunovo Teatra.