Kultura
1

Lutkarska predstava "Odkamena priča" u Sarajevskom ratnom teatru

Klix.ba
U utorak, 22. januara, od 18 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra, a u oviru dječije scene SARTRČIĆI, publika će imati priliku pogledati lutkarsku predstavu "Odkamena priča", Studija lutkarstva Sarajevo realiziranu u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom.

Režiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, a tekst Ljubica Ostojić. Predstava je namijenjena uzrastu djece od 3. do 7. razreda osnovne škole, ali je toplo preporučujemo i odraslima.

Zašto "Odkamena priča"?

Živimo u zemlji u kojoj ne postoji jedinstvena strategija razvoja kulture, pa tako ni jedinstveni odnos prema kulturno-historijskim vrijednostima, s toga smo krenuli u potragu za povijesnom istinom srednjovjekovlja koristeći se izučavanjem stećaka, kao fragmentima i dokumentima naše kulturne baštine, te znanstvenim radovima i studijama o Bogumilima, kao i sakupljanjem starih narodnih vjerovanja i legendi.

"I kad ne govore stećci ne šute" ureza dijak Hlepac, a spisateljica Ljubica Ostojić dodaje: "I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima." A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari, staroj legendi koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, neznajući pri tom da će mu to što izabere i presuditi.

Petnaestogodišnjica Studija lutkarstva Sarajevo

Tokom cijele 2012.godine, Studio lutkarstva Sarajevo je obilježavao svojih 15 godina rada.

Studio lutkarstva je čestvovao na slijedećim festivalima: 10.međunarodni festival "Zvezdarište", Beograd ("Mali princ"), "Sarajevska zima", 14. međunarodni festival "Zlatna iskra", Kragujevac, Baščaršijske noći i 20. Susreti lutkarskih pozorišta BiH, Bugojno ("Djevojčica sa šibicama"), 13. Međunarodni festival LUT FEST, Istočno Sarajevo ("Patuljak nam priča"), a zabilježio je i brojna gostovanja širom Bosne i Hercegovine: Potoci, Gračanica, Goražde, Foča, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf, Zavidovići, Prnjavor, Stolac, Brestovsko, Vlasenica, Istočno Sarajevo, Gradačac i Laktaši, te u regionu: Slavonski Brod, Vinkovci, Beograd i Kragujevac.

Likovna rješenja i izrada lutaka za ovu predstavu potpisuju Danijela Madacky i Adisa Vatreš, umjetnički saradnik za tehnologiju i animaciju lutaka je Muhamed Nametak, likovna rješenja, izrada scenografije i kostima i dizajn potpisuju Adisa Vatreš i Naida Begović, muziku za predstavu je uradio Nedim Zlatar, scenski pokret, Branko Banković, a u predstavi igraju: Sonja Goronja – Vidarica, Vila i Narod, Adnan Kreso – Momak, Gorčin i Narod te Jasminka Požek-Božuta – Djevojka, Kosara, Vila, Zlatorog.