Kultura
6

Lutkarska predstava "Mala sirena" na sceni SARTR-a

Klix.ba
Lutkarska predstava "Mala sirena" ponovo se izvodi na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu, 9. januara u 12 sati.

Sarajevski ratni teatar je, u okviru svoje repertoarske profilacije, prije četiri godine osnovao Scenu Sartrčići, namjenjenu predstavama za djecu. Glavni razlog je bio obogatiti ponudu teatarskih predstava za djecu, jer je to, navode iz ove pozorišne kuće, najbolji način educiranja svoje buduće publike.

Lutkarska predstava "Mala sirena" serealizuje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR – Scena Sartrčići i Studija lutkarstva Sarajevo, a ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o nekim problemima imanentnih današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, prezentira nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. Stoga je ova "Mala sirena" upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima.

"Mala Sirena je svoju samoću na sumračnim morskim dnima, zamijenila za prijateljstvo u koje je vjerovala. Dala je svoju raskošnu dugu kosu, da joj nikad više ne naraste i da, namjesto sirenskog repa, dobije ljudske noge. Noge s kojima svaki korak boli i zbog kojih se nikad neće moći vratiti u svoj sirenski, morski svijet. Htjela je, pa čarolijom i postala, gotovo ljudsko biće. A sve to zbog Princa. Kojeg je ugledala kod svog prvog izranjanja na površinu morsku. Njoj je neusporedivo važnija bila sličnost s Princom, nego različitost. A to je bila samoća mladih bića, željnih topline i druženja. Prijateljske ljubavi, zašto ne? Naši junaci iz priče, ta mala i nježna bića, bez obzira sa koje su planete ili iz kojeg svijeta su došli, usamljeni su i kada se susretnu, koliko god bili jedno drugome strani, oni se uvažavaju, uče jedno od drugoga, postaju nerazdvojni i dobri prijatelji. Ali takav odnos izaziva prijekor društva, jer zajednica je isključiva, puna predrasuda...", kaže autorica teksta Ljubica Ostojić.

Autorica teksta: Ljubica Ostojić Prema motivima bajke H.C.Andersena Režija: Dubravka Zrnčić-Kulenović Likovna rješenja, tehnologija i izrada lutaka: Adisa Vatreš Selimović, Melisa Musić i Danijela Madacky (Princ i Mala sirena u ljudskom obličju) Scenografija: Adisa Vatreš Selimović Muzika: Ivan Vrhunc

Video projekcije: Irhad Hodžić

Uloge: Mala sirena - Sonja Goronja, asistencija u animaciji Jasminka Požek Božuta Sestra sirena – Jasminka Požek Božuta Školjka - Maja Salkić Hobotnica – Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić i Sanjin Arnautović Princ – Sanjin Arnautović, asistencija u animaciji Maja Salkić Majka – Maja Salkić