Istočno Sarajevo
0

Lutkarska opera "Bastien i Bastiena" otvorila 11. Lut Fest

FENA
Sokolac
Sokolac
Performansom "Kraljevstvo lutaka" u izvođenju glumca Forum teatra Istočno Sarajevo Bojana Beribaka u Istočnom Sarajevu otvoren je danas 11. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2010".

Festival je zvanično otvorila pomoćnica ministra Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović, koja je istakla da je festival prepoznat u ministarstvu kao značajna manifestacija i da zauzima visoko mjesto u kulturnoj politici kako grada Istočno Sarajevo tako i u Republici Srpskoj.

Takmičarski dio programa otvorila je lutkarska opera za djecu "Bastien i Bastiena", Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda rađena po motivima istoimene opere Wolfganga Amadeusa Mozarta. U predstavi, za koju dramaturgiju i režiju potpisuje Nikola Zavišić, igrali su Goran Popović, Željka Mandić i Zorana Milošaković.

"Mozart je imao samo 11 godina kad je komponovao lutka - operu 'Bastien i Bastiena', upravo toliko koliko ima danas 11. međunarodni lutkarski festival pozorišta za djecu u Istočnom Sarajevu. To je doba između djetinjstva i mladosti, pa su očekivanja velika", kazao je o predstavi festivalski analitičar i kritičar Radoslav Lazić.

Svoju lutka operu "Bastien i Bastiena" Mozart je zasnovao na libretu, a libreto je zasnovan na bajci o lijepoj čobanici Bastieni i njenoj čednoj ljubavi prema dječaku Bastienu, koji se odmetnuo u grad i tamo zaljubio u gradsku djevojku koja ga je omađijala.

U pratećem programu festivala za večeras je planirano premijerno izvođenje predstave "Princeza od Romanije" prema tekstu Tode Nikoletića, u režiji Vitomira Mitrića, a u produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Organizator 11. međunarodnog festivala "Lut fest 2010" je Forum teatra Istočno Sarajevo, a tu manifestaciju sufinansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Istočno Sarajevo, te općine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

"Lut fest 2010" održava se od 10. do 14. maja u Istočnom Sarajevu, a u takmičarskom programu te manifestacije za djecu sudjeluje osam pozorišta iz Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke Republike, Hrvatske, Srbije i BiH.