Kultura
0

Lupino ponovo u Sarajevu s retrospektivnom izložbom

FENA
Poznati hrvatski fotograf Stephan Lupino predstavit će dio svog opusa ovdašnjoj publici izložbom koja će u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" biti otvorena 19. februara u Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Lupino će se sarajevskoj publici ovaj put predstaviti retrospektivom svojih radova te će u galerijskom prostoru biti izložene uglavnom već ranije predstavljene fotografije, iz nekoliko njegovih poznatih opusa.

Bit će postavljeno 75 fotografija manjeg formata, među kojima će biti i one iz perioda boravka u New Yorku, Playboya, opusa "Moji anđeli", "Divna stvorenja" te izbor iz posljednjeg projekta "Čarobna djeca".

Lupino je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu pojasnio kako spomenuti projekt "Čarobna djeca" čine serije fotografija djece oboljele od Down sindroma. Taj projekt radi u saradnji s Udrugom za sindrom Down iz Zagreba, a cilj mu je podići svijest ljudi o tom sindromu te osigurati uključenje oboljele djece u cjelokupnu društvenu zajednicu, odnosno omogućiti ostvarenje njihovih prava.

On naglašava da je već napravio kalendar posvećen djeci oboljeloj od Down sindroma te da trenutno radi na izradi njihove monografije.

Komentirajući fotografije posvećene ženama, zbog kojih je izazvao gnjev feminističkih udruženja posebno u Hrvatskoj, Lupino smatra da takve optužbe nemaju nikakve argumente te da su rezultat hipokrizije današnjeg društva.

"Žene tretiram dostojanstveno, nikada ih nisam potcjenjivao i one su sastavni dio moje karijere. Tretiram ih kao boginje, posebno kada ih slikam nage", kazao je on.

Potcrtao je i negativnost općeraširene intenzivne upotrebe postprodukcije fotografija, posebno njihove obrade u poznatom programu Photoshop, nakon čega žene postaju bezlične i unificirane. On postprodukciju koristi u veoma malim procentima, bez upotrebe Photoshopa.

"Vjerujem u svoj opus, jer su moje fotografije sve prepoznatljive po ekspresijama. Protiv sam "plastičnih operacija" likova na fotografijama. Ja sam fotograf estetike, a osobe, ljepota i glamur su moje najčešće oblasti", kazao je ovaj hrvatski fotograf.

Lupino ističe i kako za sada nije zainteresiran raditi fotografije iz ratnih, konfliktnih područja, jer to nije njegov stil. Ipak, ratne fotografe veoma cijeni jer takvi radovi zahtijevaju izniman talent.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić ocjenjuje Lupina fotografom "lovcem i lovinom" - on traga za trenucima koji mu bježe. Njegove fotografije uvijek predstavljaju zatečenost u napetom momentu koji se odnosi na ljudsko tijelo, prirodu ili druge teme.