Kultura
0

Ltj Bukem i MC Conrad na Groove Stageu

Sarajevo-x.com
Trinaesti Jazz Fest Sarajevo 2009, 6. novembra na Groove Stageu u Domu mladih, predstavit će britansku drum’n’bass senzaciju: Ltj Bukem feat. MC Conrad.

Čuveni dvojac koji već više od petnaest godina predvodi drum’n’bass scenu, odlučujuće je pridonio razvoju žanra još od ranih devedesetih kada je Ltj Bukem pokrenuo ‘Speed’ večeri u Londonu. Smatran inovatorom stila, Ltj Bukem najprije uči svirati klavir, u tinejdžerskoj dobi otkriva jazz fuziju, da bi krajem osamdesetih upoznao čari klupskih nastupa. Uskoro se počinje baviti i produkcijom, inspiriran jazz velikanima poput Lonnie Liston Smitha i Chicka Coree.

Izdavačku kuću Goodlooking osniva iz uvjerenja da jedinstveni muzički izražaj zahtijeva jedinstvenu platformu. Vremenom je Goodlooking postala jedna od utjecajnijih etiketa kada je elektronska muzika u pitanju.

U društvu MC Conrada, njegova muzika dobija novu dimenziju. Rijetko se dešava da je MC jednako popularan kao i DJ sa kojim nastupa, kao što je to slučaj sa MC Conradom i Ltj Bukemom. Tome su doprinijeli i njihovi potpuno komplementarni stilovi. Nastupajući zajedno još od početka devedesetih, njih dvojica su bili svjedoci promjena kroz koje je drum’n’bass prolazio: od undergounda do cijenjenog muzičkog žanra. Nastupi Ltj Bukema i MC Conrada su vrhunski show i jedna od zanimljivijih muzičkih predstava koje DJ i MC mogu napraviti.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem www.jazzfest.ba.